All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Ta bort hästen redan nu

En så kallad "vepseår" kommer efter vartannat år. Biolog Stein Norstein i skadedjursbolaget Anticimex säger att antalet uppdrag med torkningsfjäderfä kan öka till trippel när det är ett viperår.

Erik Thomas Gjølme, produktchef i samma företag, säger att det finns mycket förebyggande arbete som du kan göra redan nu.

- Veps kan göra en sfär nästan var som helst. Håll koll på loftet och liknande nu i början av säsongen, det är nu att drottningen etablerar sig själv. Om du har tur finns det bara en drottning som är på, och om du blir av med det, kan du lösa hela problemet, säger han.

2000 i en glödlampa

Ett bokträd kan innehålla så många som 2000 vartor och därför naturligt något som få människor vill ha nära sitt hus.

Om du har upptäckt vepsar nära ditt hus redan i april är chansen att det finns en eller flera drottningar att etablera.

Vepsen trivs bra på loftet och uthusen, så du kan upptäcka vilken lampa som helst, även om de är små. Norstein i Anticimex rekommenderar att man tar bort någon gammal glödlampa, vilket gör det lättare att upptäcka nya. Ny pepparkorn kan du slå platt och en planka.

Hot Former = Mer Wasps

Varför det verkar finnas fler vartor vartannat år är något osäkert.

- Det har varit de senaste tio åren, åtminstone i södra Norge. En teori är att ett år med få drottningar, ger mer häftor. Kungarna behöver inte tävla om lämpliga bostadsområden och kan göra större ansträngningar för att få mat till avkomman, säger Seniorforskare Frode Ødegaard vid Norska Institutet för Naturforskning i ett pressmeddelande.

Eftersom torkarna är växlande värme och därför fryser till död om det är för kallt, kan ett varmt handfat också lägga till många tappar.

ADVERT

Mest populära