All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Ta bort lukter från köket med enkla medel

Mat måste åtnjutas och många tycker om att laga mat med spännande rätter i köket. Men att rosta fisk, starka kryddor och vitlök eller använda stekrull kan få det finaste köket att luktas ganska så ful.

Även om du kör köksfläkten till full ånga genom matlagning luktar du ofta den exotiska middagen flera dagar senare. Men det finns kreativa tips för att bli av med irriterande lukt.

Vinäger deodorizes

produkter du har i ditt skåp som vinäger, kaffe och matcher kan vara till stor hjälp, utan hus stinker av tvål och kemikalier.

- En skål vinäger på köksdisken kan bidra till lukten av till exempel stekt fisk. En annan körtråd jag vet är att antända en match. Svavel kommer att avlägsna något av lukten ", sa Wenche Andersen, känd som kocken på Good morning på TV2.

Hon tillägger att det låter som att laga matlagning.

Seniorrådgivare Karina Ødegård arbetar med luktproblem, inklusive lukt av webbplatsen. nr.

- Om det luktar stekning efter gårdagens middag så kom ihåg att lukten har satt in alla ytor i köket, till exempel gardiner, bänkskivor och så vidare Det kommer att avdunsta och försvinner efter några dagar, men om du inte kan stå ut med att vänta så. länge kan du hjälpa till med processen. Både ättika, hackad äpple och lök är kända för att locka till sig dåliga lukter. Sätt lite av detta på bänken för att minska luktproblemet, säger Ødegård. nr.

Du kan antingen hälla lite ättika i en skål som låter dig stå på bänken. Eller så kan du koka ett par matskedar vinäger i en vattenkokare. Om du gör det under matlagningen kommer det att bryta den värsta lukten.

DRA BORT LUKT: Sätt ut en skål med hackade äpplen, de absorberar dålig lukt du kommer att bli av. Foto: Foto Gro Strømsheim

Stabburet bekräftar att vinäger kan användas för att absorbera mat och rök lukt.

- Det är en bra idé att laga maträtten när du börjar laga mat och inte efteråt. Ju tidigare desto bättre. Vi är inte säker på varför vinäger hjälper, annat än att det förmodligen är den kemiska sammansättning som vinäger har som gör luktämnena absorberas, säger kommunikationschef Björn Brennskag att klicka. nr.

Vinäger är också känt för att vara ett bra botemedel mot rengöring.

Cook kryddor för god doft

En annan åtgärd är att lägga fram en skål med kaffesump, ännu en produkt som är känd för att locka lukter.

- Både vinäger och kaffe kommer att täcka upp stanken och kamouflera det så att våra näsor uppfattar så väl den ursprungliga lukten, säger Jon B. Stiansen i fast Clairs, som arbetar med luktreduktion.

Du kan också koka upp en kastrull med vatten som du lägger antingen citronskal och apelsinskal eller kryddor som kanel, stjärnanis eller vanilj.Låt det stå och sätta på låg värme. Detta tar inte bort doften av doften, men köket kommer istället att lukta läckra citrus och kryddor.

Ämnet diskuteras ofta i många onlinefora. Där har vi hittat andra tips för att mjukna bomullsås med vaniljkstrakt och låta dem ligga på bänken över natten och blixtljus eller brinnande aromatiska oljor.

Rengör och tvätta

LITT BÄTTRE: Kaffekvarn har en trevlig lukt som kommer att kamouflera över kökets stinkande lukt. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Ødegård påminner om att lukten av lukten är subjektiv och att du kan kamouflera den obehagliga lukten med en lukt du gillar.

- Tvätta alla ytor bra med, till exempel, grön tvål som luktar nålnålar. Tänk på vad som kan vara luktkällan, kasta ut skräp och tidningsstakar som har varit i rummet, de kommer också att ha lukten i den.

Wenche Andersen påpekar att det ofta luktar gammal mat kvar på spisen.

- Bra rengöring är viktigt. Torka av kokplattor om du släpper upp fett eller lagar matlagning vid tillagning. Tvätta alltid kokkärlet efter tillagning så att spill och smörjmedel inte brinner. Och städa ugnen regelbundet, säger Andersen att klicka. nr.

Hon rekommenderar också att ha en bra fläkt och avluftas ur köket efter tillagning.

Och om ingenting fungerar, bakom en tårta eller något annat som verkar vara väldigt bra, ersätts den obehagliga lukten åtminstone av en läcker.

Läs också:

Denna gröt är bäst i test

Du kan klaga Ikea

Washing Blunder du kan bli sjuk av

Kontrollera allt du kan göra med salt

ADVERT

Mest populära