All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Manorial golv

En äldre värdgård från slutet av 1700-talet sökte ägare som ville behålla det bra. Det fick gården i ansiktet av paret Ronny (39) och Mona (34), som har två små barn i åldrarna sju och nio år.

Gård med historia

Golvet passar också bra med sovrummet.

Blichfeldt gård vid Falkum i Skien, har lång historia. Och var ganska trött när de nya ägarna tog över.

- Vi har drömt om bostaden i 15 år. Nu har vi köpt det och renoverat det, säger Ronny Hushovd.

Familjen hade ingen tvekan om att ta över en verklig gård.

- Det är bara ladan och porter som är skyddade, medan huvudbyggnaden finns i serie B. Fasaden exteriör, vi älskar, det är riktigt bra! Inuti kunde vi göra något, så det gick bra. Kommunen och länet är också mycket positiva för övertagandet, säger han.

Samma våning

Paret ville ha en färdig stil och valde samma våning i hela huset.

När man valde golv började de först bakgrunden. Kvinnan hade majoriteten av interiörvalet.

Huvudbyggnaden går över två våningar, och i 1: a våningen slog de allt innan golvet lades.

- Vi valde tapetet först. Då var det att hitta golv. Vi ville ha en moody stil, men du borde också kunna leva i huset. Därför letade vi efter ett medelväg; - Ett elegant men praktiskt golv.

Kraven på golvet och resten av inredningen var inte små. När en herrgård blir lika bra som ny, samtidigt som man bevarar berättelsen, räknas detaljerna. Därför har paret alltid haft kontakt med en tidigare konservator för tips och råd.

- Vi skulle ha ett gammalt golv som fortfarande är modernt och vi har länge velat ha ett slitat ekgolv. På en gammal bondgård som denna skulle det vara orört att sätta ett körsbärsgolv. Dessutom skulle golvet stå emot många gäster och hård användning, eftersom vi ofta har ett företag. Vi valde stickhyllan med vit färg som vi lämnade hela huset för att få en färdig stil och berättade för familjen pappa.

En sökning på Internet ledde dem till en golvleverantör med ett brett urval. På SAGA Parkett hittade paret det perfekta golvet.

I huvudbyggnaden med sina 500 m2, tillade de SAGA Parkett Wide Plank Old rökt White i varje rum, förutom de yttre korridorer och badrum. Golvet låg i köket, matsalen, biblioteket, barnrum och hall.

- Detta är ett extra stort och extra långt golv med en handskrapad yta. Det ser antikt ut och passar utmärkt till en herrgård. Den är färgad med vit, vilket innebär att golvet inte blir gult över tiden. Wideplank är ett praktiskt golv som får mer och mer karaktär över tiden, säger Ann Jeanette Myrland i golvleverantör RBI.

Golvet är oljat vilket är en fördel om du vill justera skuggan.

- När du inte "stänger" golvet.Ägarna har sedan valt att lägga den i vitpigmenterad olja, vilket gjorde det till och med något lättare, tillägger hon.

Tål grov behandling

Det är trevligt att ha ett företag, golvet kan stå emot skor.

SAGA-parketten har lösts i det gamla äravärda palatset.

- Det är fantastiskt. Fortfarande borta bär man skor på den och tål den grova behandlingen. Inget märke verkar, förmodligen för att golvet har naturliga repor före, säger husägaren.

Golvet passar därför även i tuffa zoner som kök och barnrum. Och det är inte golvsamtal.

- Nej, vi har vattenburet värme i varje rum, säger han.

Valet av RBI-ekparken är Hughovd, gifta paret.

- Vi bor nu i ett speciellt hus, men behåller berättelsen och slutar den nöjda ägaren.

ADVERT

Mest populära