All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kom ihåg att sopa stugan skorstenen

->

Det krävs rör sveper vart fjärde år, men kravet gäller inte bostadsrätter och sopa väsendet har därför inget ansvar för att sopa stuga skorstenar. Foto: Colourbox

Det krävs rör sveper vart fjärde år, men kravet gäller inte rör i stugor och fritidshus och sopa rättsväsendet är inte ansvarig för här.

- rekommendation om att sopa vart fjärde år gäller även hytter, därför måste kabin ägaren personligen se till att rör och härd övervakas, säger chefen för sektionen byggnad och tillgångar TrygVesta, Espen Jensen sade i ett uttalande.

Försäkringsbolaget rekommenderar kabinister att få svepande rör i stugan före vinterstängerna.

Röken dödar

Det är viktigt att se till att pipen är tätt.

- Om pipan är smuts eller foder och musslor smuler, är förbränningen dålig. Tillförselröret från eldstaden till röret är också en källa till misslyckande vid varje ände, säger Espen Jensen, som säger att värme och el bryter ner rör som har stått en stund.

Jensen kommer ihåg att röken i synnerhet är farlig vid brand. Skorstensbrand och härd var anledningen till sex procent av alla dödsbränder under perioden 2001 till 2005.

- Det är röken som dödar, och läckage kan orsaka rök drar in i byggnaden på natten och inte upptäcks förrän det är för sent, säger Jensen .

Om du hittar en skorstensbrand

Om du upptäcker en skorstensbrand, är det viktigt att så snabbt som möjligt stänga alla ovnsventiler och luckor som leder till skorstenen, särskilt peisspjeld.

- Observera rökav evakuering vid golvplattor och på annat håll där trä och andra brännbara material kommer till skorstenen, råder Jensen.

Under de senaste sju åren har 18 personer dödats av stugabränder. År 2007 dog fyra personer i 114 stugabränder, säger TrygVesta. Beräkningar från försäkringsbranschen visar att stugervärden för nästan 200 miljoner går upp i rök årligen.

ADVERT

Mest populära