All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kom ihåg att ha sex i alla rum i huset

Detta ärende är från 2012, men återkom till nytta för nya och gamla läsare.

Förbättring kan vara förödande för sambo. Här är råd från experter för att göra förhållandet längre än tapeten.

Fler och fler vill sätta sitt eget personliga grepp i hemmet. Och då är det ofta ett omfattande renoveringsprojekt som kan behövas.

En sak är om budgeten är den största oroen, men för dem som skojar i duoden finns det en stor chans att din sambo kan tåla en högljudd.

Här ger vi dig råd av experter för dig i ett förhållande som planerar att kasta dig tillbaka till renoveringen.

Hemförbättring kan utmana maktbalansen

Gestalt och familjeterapeut Trygve Aase förklarar till Bonytt. Inga renoveringsprojekt kommer att vara en börda för de flesta, särskilt efter ett tag.

- I ett renoveringsprojekt placeras paret ofta i en stressad situation. Många har inte deltagit i det innan, andra är trötta innan de börjar, pengar häller ut, röra och kaos tar huset, val ska fattas och konsekvenser av valet ska leva med.

- En sak och uppgifter har ofta ingen kompetens, och balansen mellan makt och interaktionsdynamik i förhållandet utmanas. Underliggande meningsskiljaktigheter, värderingar och eventuella konflikter som paret i normala tystnader har förmåga att hantera kan nu vara hotande.

Att bli pågående eller elusiv

Råd för att förhållandet ska vara längre än

1 tapet. Båda behöver inte ha sina fingrar totalt och dra nytta av vad du är bra på. Varför ska mannen plocka ut gardiner när det är samma för honom och du bestämmer dig ändå?

2. Röra inte upp när du planerar barn, är gravid eller har små barn - fokuserar på det som är viktigast i livet och väntar på renoveringen efteråt. För de som är bra på planering - kyss upp innan du blir gravid!

3. Gå inte till köp av husdjur precis innan du flyttar eller i mitten av en renovering - det spänner dyrt och du. Hundar är också en mycket stor vårduppgift.

4. Gör renoveringen roligt på musik och dela en flaska vin medan du målar eller bjuder in med vänner och köper en låda öl.

5. När du är trött och oroa dig inte mer och det är de eviga listorna som förblir - uppsättning en helg lite tidigare och bjud in med hjälp och ta bort den. Annars kan du argumentera om listorna över de närmaste tio åren för att flytta dig (på grund av brott mot lagen)

6. Om du har barn eller inte tillräckligt med pengar för hela renoveringen, ta ett rum, eller alla golv, eller alla fönster, mår bra att vara helt färdig.

7. Gör dig redo först innan du kommer in i trädgården. Det kommer ändå att bli hemskt efter renoveringen och ett projekt i taget är klokt

8. Är du väldigt oenig om något ska göras eller inte; satsa med vad du vill göra som en insats eller kasta en krona och mynt och avsluta det.Då har du en bra historia åtminstone om listans glansnivå var felaktig.

9. Kom ihåg att njuta av dig själv i livet. Om du har tid och råd att laga mat, har du också tid och råd för en biograf, middag eller en kvällstur i nya och nya.

10. Kom ihåg att ha sex i alla rum i huset. Det kan påskynda renoveringen.

11. Beställning ta bort

12. Har du informerat, låt andra röra sig för dig. Varför gör du själv döden och livet om det inte är nödvändigt? Hur mycket manners blir män verkligen ett lag Lady i handen och en grinnande nörd på nacken?

Källa: Psykolog Vanja Hjelmseth vid Institutionen för psykologisk rådgivning i Bergen (IPR).

Vanja Hjelmseth är psykolog vid Institutionen för psykologisk rådgivning i Bergen (IPR).

Hon betonar att renovering är en utmaning för relationer som liknar andra aktiviteter som kräver samarbete (två andra "favoriter" är barnomsorg och semesterresor).

Hjelmseth, som arbetar med Emosjonsfokusert terapi (EFT C) expanderar reaktioner förenklade uppsättning kan delas in i att en är antingen pågår eller svårfångade motsatta partner.

- När vi upptäcker att vår partner inte uppfyller våra emotionella behov, kommer dessa strategier att aktiveras och kan utvecklas till negativa markscener eller onda cirklar.

Vilken ond cirkel tillhör du?

Psykologen förklarar vidare att du kan dela upp relationer efter tre huvudbakgrundsscenarier eller onda cirklar:

1. Pågående-evasive

2. Pågående-pågående

3. Elusive-undvikande.

- Relationer under mönster nummer 1 kommer ofta att ha mer långsiktiga konflikter som förstärks av det mer insisterande den nuvarande insisterar, desto mer kommer det att undvika.

Hjelmseth betonar att detta kan leda till att en partner känner sig ensam om ansvaret och genomförandet av ett projekt, skyller på den andra eller försöker stötta den andra för att ta ansvar.

- Medan par med mönsternummer två är ofta de som båda kommer att ha tio fingrar i renovering från början till slut, och som har starka åsikter om det mesta och lite vilja / förmåga att skaffa sig.

Enligt Hjelmseth skapar denna "grupp" ofta de mest högljudda konflikterna, som kännetecknas av hög temperatur men ofta relativt kortlivade argument.

Tredje scenariot kommer sannolikt aldrig att kunna planera eller genomföra ett renoveringsprojekt och, enligt psykologen, verkar inte vara billigt.

Förbättring kan röra upp efterfrågan

Hjelmseth påpekar att den viktigaste punkten här är att när vi renoverar eller gör andra projekt som utmanar relationen, så kommer det att vara glad för att aktivera dynamiken i en relation så att våra avslöjats behov i större utsträckning kommer till ytan och brukar upplevas som förstärkt.

- Renoveringar kan alltså röra upp några av våra mer sårbara känslor och behov, är det svårt att förmedla direkt: "Jag behöver en kram" istället för "du aldrig göra något för mig" eller "Nu måste jag gå på träning några timmar "i stället för" Jag är så trött på all krångel ", till exempel.

- De flesta par kan motstå oenighet om vissa saker, men det komplicerar mer om det finns en olycklig dynamik i förhållandet.

Inte bara negativt

Psykologen betonar att i vissa fall kan renoveringen vara en katalysator för en paus som skulle hända ändå, men senare.

- Å andra sidan ger en renoveringsprocess, om den ska tolkas positivt, goda möjligheter att observera dynamiken i relationen och gripa och ändra den.

- Att citera vad min svärfar berättade för mig för 12 år sedan: Om förhållandet fortsätter med vardagsrummet, ger jag dig ganska bra odds, avslutar Hjelmseth.

Gör en massa och fler tips

Hitta hus, men ...: Renovering kan vara mycket krävande för ett förhållande och i många fall förödande. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: thinkstockphotos

Gestaltterapaut Aase har följande råd för dig i ett förhållande som betraktar renovering eller kanske redan mitt i ett projekt.

1. Inse att renoveringsprojektet kan påverka relationen, utveckla kommunikationsförmåga om detta

2. Prata om danger vetor för slitage.

3. Gör inte det själv, det kan vara smart att be om / köpa hjälp.

4. Få gjort, har inte halvfabrikat.

5. Gör en plan, håll överens om planerna, ambitionerna och genomföra den

6. När det visar sig, kom ihåg att påminna varandra varför du är upprörd att (förhoppningsvis) det bara är för dig att bli ännu bättre tillsammans.

7. Kom ihåg att det är tillfälligt, det är frivilligt, och det är över

8. Resa på semester - få professionella hantverkare att göra det.

Läs också:

Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

Tvätta inte dina underkläder vid 40 grader?

Checklista för renoveringsartiklar

Män som tvättmaskiner Separera oftare

ADVERT

Mest populära