All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Kom ihåg att rengöra din rännor


Text: Icopal / House & Property

medan regnet öser ner över sommaren Norge kan snabbt gutter bli en källa till problem. Takräcken ska leda vatten från vägg- och takstrukturer och förhindra att fukt uppstår. Täta takrännor dränerar emellertid inte vattnet och, i kraftigt regn, ökar risken för vatteninträngning.

Sällsynta taket

- Det är inte alltid lätt att upptäcka att rännan inte fungerar, måste du vara glad upp på taket av huset eller stugan, och det finns de få människor så ofta som de borde. Ta upp uppställningen av takräcken nu i sommar medan du har tid på din semester, uppmuntrar Geir Haugersveen i Icopal.

Det är tillräckligt att byta torn när de har synliga skador, eller samtidigt som du byter taket tror han. Men eftersom vi bara nordväst tackar vart 36 år är det allt viktigare att vara försiktig med underhållet.

Ta skåpet

Oväntade fuktproblem och läckage kan snabbt stoppa stugan. Fuktskador kan också gå hårt bortom plånboken. År 2011 kostar vattenintaget utanför Norge 270 miljoner kronor.

- Sommaren är en utmärkt möjlighet att se till att stugorna är klara för skörden, det görs snabbt och sparar dig senare. Regn som innehåller löv och skräp kan snabbt komma nära hyttens takräcke. Om de fixar toppstoppen nu i sommar finns det större chanser att också undvika akut vattenintrång i höst, säger Haugersveen.

Tips för kontroll


För att undersöka tillståndet, kontrollera först att takrännorna och avloppsrören är fulla och oskadade, såväl som säkert fastsatta. Då ska du avlägsna alla skräp och snabbt samlas i rören, som löv och kvistar och tillfällig sommarfrisbee. Det är viktigt att använda en stabil stege och säkra dig ordentligt innan du klättrar på taket.

Om du är rädd att vatten redan har börjat flyta under taket, leta efter missfärgning på takborden inomhus, eller tecken på svamp, röra eller dålig lukt.

ADVERT

Mest populära