All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kom ihåg rökdetektorn i kabinen!

->

Vi går in i högsäsongen med ljus och eld i eldstaden. Under den mörka säsongen är det mysigt med en levande eld i kabinen, men det ökar också farorna med eld.

En undersökning från Gjensidige visade att en av tio inte har kontrollerat rökdetektorn där de bor. Vi är även i stugan.

- Vår erfarenhet är att i kabinen finns det många fler som inte har kontrollerat varningen, säger Odd Rød, Senior Vice President of Fire i Gjensidige. Gjensidige har betalat omkring 40 miljoner, uppdelat i 38 bränder, hittills i år och det är uppskattat att försäkringsbranschen har betalat cirka 150 miljoner kronor efter kaminbränder hittills i år.

Samma regler i kabinen

Förutom att många inte kontrollerar att rökdetektorn fungerar korrekt, har en stor del av stugorna inte den väsentliga rökdetektorn alls.

- Samma brandskyddsbestämmelser gäller för stugan som hemma, och det inkluderar rökdetektorer och brandsläckare ", säger Linda Stuvland, informationsrådgivare vid det nederländska romerska brand- och räddningstjänsten.

- Det betyder att du måste ha minst en rökdetektor i kabinen. Om stugan är stor, borde du ha mer. Då kanske du vill ha larm som är trådlösa och seriekopplade. Dessutom måste det finnas släckningsutrustning där, t.ex. brandsläckare eller brandslang, säger Stuvland.

Hon rekommenderar också att du har ett eldtäcke i kabinen. Det är inte obligatoriskt, men det kan vara användbart att ha, särskilt i samband med köket och eldstaden.

- Det kommer att finnas mycket pulver eller skum i rummet när du använder en brandsläckare. Om den blossar upp i en spis på spisen eller en jordklot studsar ur eldstaden, kan det istället vara bra att svälja flammorna. Då är en eldduk trevligt att ha.

Håll brandsläckning vid stugan

Eftersom det är lång tid för brandbekämpning måste du vara din egen brandman i stugan. Brandsläckare eller brandslang måste vara lättillgängliga och inte gömda borta från baksidan av buda. Och rökdetektorer måste uppenbarligen fungera.

- Tidig varning är alfa och omega, och på grund av den långa släpptiden är det ännu viktigare i stugan än hemma, säger Stuvland.

En bra tradition är att starta höstsäsongen vid stugan för att ersätta batteriet i rökdetektorer.

- Hemma kommer du att meddela när batteriet börjar tömma med rörledning. Men stugan är vanligtvis obebodd under en längre tid, och batteriet kan tömmas när det inte finns där. Ta därför batteriet till rökdetektorn vid stugan och byt ut, säger Stuvland.

Glöm inte att rökare inte varar för evigt. Om varningen är mer än tio år gammal är det dags att byta hela anmälaren, inte bara batteriet.

Vardagsljus och skjutning i eldstaden ingår när vi är i stugan, men glöm inte att en liten olycka med elden kan orsaka stora skador. Lämna aldrig rum med ljus och se till att ljus inte kommer nära saker som kan brinna.Var särskilt uppmärksam på avståndet till gardiner och andra textilier. Kontrollera att ljusen är stabila och använd aldrig brandfarliga ljus och brandfarliga ljus.

Rökdetekteringskort

* Det är viktigt att ha tillräckliga rökdetektorer, helst en i varje sovrum. De bästa är sammankopplade rökdetektorer.

* Testa anmälaren med rök samt testknappen. Testknappen indikerar bara om batteriet fungerar, inte om anmälaren själv fungerar.

* Byt batteri på rökdetektor varje år. Ta med batterier när du går till stugan. Gammalt batteri kan vara platt, även de som du kanske har lämnat tidigare.

* Det rekommenderas att byta rökdetektorer när de passerar 10 år.

ADVERT

Mest populära