All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Minns de små fåglarna när det blir kallt

Fåglar drar nytta av solrosfrön och andra typer av fågelmat under hela vintern. Problemet är inte snö, men kombinationen av kall och mörk. Undersökningar visar att småfåglar som meisers, katter och dumpar inte är verksamma i mer än fem till sex timmar om dagen under det mörkaste året. I de nordligaste delarna av landet måste de använda skymningen på morgonen och eftermiddagen för att få tillräckligt med näring. Resten av dagen, från 18 till 19 timmar, spenderar fåglar under denna säsong med huvudet under vingen medan utnyttjar fettlager som de bygger upp på kort, aktiva period. När du vet att till exempel, kan en mes inte utan mat i mer än 20 timmar när termometern visar minus tio, är det självklart att det måste ätas stadigt under de få timmar fåglarna på vingen. Tillgången till mat kan därför vara avgörande för överlevnad under denna hårda årstid.

Att skapa fågelmat till fåglarna >>>>

Jul kärvar en gammal sed

För att hjälpa fåglarna med mat på vintern har en lång tradition. Julafton är till exempel en mycket gammal sed som inte är känd utanför Norden. Kanske kommer ursprunget tillbaka till hedniska tider. Offentliga inspektören Olav Bø skriver att avslaget är "ett konkret uttryck för det gamla samhället med alla som lever under jultiden". Och nacken kommer att bli väldigt många av oss fortfarande, även om vi bor mitt i staden och har ett ganska sparsamt fågelliv runt oss.

julafton har långa traditioner i norska julfirandet. Kärve bör hängas på julafton, antingen utanför ladugårdsdörren eller förrådshuset tak och enligt Adolph Tidemand målning från 1848, var det en händelse alla på gården deltog i. De ursprungliga hänger i Trondheim Art Society. Den första som skrev om julen kärven i detta land, var Erik Pontoppidan dy, som var biskop i Bergen från 1747 till 1754. I arbetet "Försök av Norges Natural History" av 1753, skriver han: "The Christmas-Eve goer norska Bonde Hosspitalitæt såvitt att han också erbjuder fåglarna en get och placerar en utarbetad näsa utanför dörren till en pol, varigenom spindlar och andra småfåglar håller sig lyckliga. "Poängen här är att, som Pontoppidan formulerar, är det ingen tvekan om att julafton i sin tid redan var en tradition och att användandet användes allmänt. En möjlig förklaring att julfrågan inte tidigare har nämnts skriftligen kan vara att det bara var en jultradition fram till 1700-talet.

Ursprungligen en høstnek

Det finns starka indikationer nämligen att ursprunget inte var en jul kärvar, men en "høstnek", i samband med skörden av årets skörd. I en äldre beskrivning av Ringsaker skrifter anges nämligen att "när man Færden med Skaaraannen, bör man få fram af Ager sidste bandet och bär den i riktningen från Gaarden till närmaste Grænsegjærde och Saetta den på en utsedda Gjærde dimensioner.Genom att göra detta bär du geten (det vill säga hungrig, tidigare inte) bort från gården ". Liknande beskrivningar av åtgärder i samband med skuronna finns också i andra delar av landet. Långsamt har denna anpassning från skörden blivit en jultradition. Tanken var att när jordbrukaren vid jultiden var snäll mot fåglarna, skulle det leda till att han sparades nästa år för skador på fält och ängar.

Att skapa fågelmat till fåglarna >>>>

De regler och traditioner i samband med denna sed skulle annars varierar från region till region, men en punkt tycks ha varit vanligt: ​​kärvar skivorna bör inrättas på julafton, så att fåglarna skulle kunna äta bra och på denna speciella dag ha något extra att njuta av.

Till sist började jultraditionen komma in i städer, förmodligen genom människor som flyttade dit från landsbygden. I staden hade haft rätt nog inget fält som behövde skydd mot missväxt, men genom att hänga upp en bunt kan också urbana borgare visar att julen hade hänsyn till sina medmänniskor. Vare sig vi är medvetna om det eller inte, är det också i våra dagar ständigt denna idé ligger bakom kärve hängas upp på verandan eller i ett träd i trädgården, och som varje år hoppas vi att domherre är att söka.

Enligt många julkort är det en dump som söker jul, men det är inte rätt. Den vanligaste gästen i boet är, som här, den gula kurvan. Andra som också gillar att besöka den nekade är spindelväv, delfiner och duvor. Dompapen är dock vanligtvis inte en fågel som letar efter julafton, det är inte det spannmål det lever. Arter som gulvitling, gråhval och pilfin är dock mycket nöjda med vad förnekelsen har att erbjuda. Köttkött och Blått kött kan också ibland göra det ett besök, och avgiften förstås, de älskar kornet. Ja, även krypning och skärning kan i oskyddade ögonblick och på platser där de känner sig trygga, försöker de nekas.

En hård tid

Som tidigare nämnts är vintern svårt för fåglarna med kall och liten mat. Därför har de förmodligen alltid letat efter människor för att hitta mat hela tiden på vintern. Redan lämnade flockarna sig olika som fåglarna kunde utnyttja. Det fanns kvarlevor kvar efter jakt, fångst och fiske och rester på lägren. Efter människor började bruka jorden, hålla boskap och avgjordes var det vinter alltid mat av olika slag för att hitta omgivande gårdar. Det fanns rester av mat, hög, slakt och hästpäron. Bär, fruktträd och andra planterade träd och buskar med näringsrika frön och knoppar blev en viktig källa till mat.

Att skapa fågelmat till fåglarna >>>>

Det moderna samhället, men genom sina avfalls berövade fåglar mycket av industrin som tidigare funnits kring hus och byggnader. Det är därför viktigt och användbart att många idag matar fåglarna. Och även om lagen kostar pengar att fortsätta med detta genom en lång vinter blir mest tiofaldigt igen för vad de dubbelt släcka.

Ställer färg varje dag

Många julkort visar dumplings i julboet, förmodligen på grund av dompap-manens finröda bröstkorg. Men i verkligheten är ingen frekvent gäst nekad. Det är å andra sidan den gula kurvan och - som på detta kort - grå kurva och pilfinch. Illustration: Sigvald DahlFör fåglarna som kommer till ett matbord eller matplats, färg på annars gråvit vinterdagar och skapa liv och rör om. Hela tiden händer något. Fåglar kommer, matas och flyger igen, medan andra kan sitta ner och äta länge. Några, som vissa dumplings och gröna finkar, kan hävda att de äger hela matbrickan och kan vara lika upptagna att jaga andra som att äta mat. Krumbling kan emellertid minskas genom att ha flera matbrädor, företrädesvis med olika typer av mat, och genom att dessutom hänga upp tjejbollar och blöjor.

Vill ha vegetation

Många som matar mat till fåglarna klagar på att det finns få fåglar, undrar om fåglarna är på väg att försvinna. Att många fågelarter faller är förmodligen korrekta, men det är viktigare för flyttfåglar än de arter som är med oss ​​hela året. När någon inte får antalet fåglar på besök som de hoppas på, har det vanligtvis några enkla förklaringar. Här kan vi peka på tre:

1. Antalet fåglar som kommer till besök - både individer och arter - beror på var du bor. De som bor i villaströken får fler fåglar än de som bor i städerna, och antalet ökar ännu mer av de som bor på landsbygden, även i närliggande skogar.

2. Omgivningen runt foderområdet måste vara sådan att fåglarna känner sig säkra. En trädgård där ägaren har förrått ensidigt på den kortklippta gräsmattan blir aldrig fågeln. Därför måste de som vill hålla fåglar i närheten av dem ge vegetation i form av träd, buskar, häckar och skrubbar som kan fungera som en skjul om en fiende ska dyka upp. En riktig "fågelträd" är en trädgård som många kommer att beteckna som lite ojämn!

3. Antalet gäster beror på vilken typ av mat som placeras. Inte alla fågelarter äter lika, och variation i kost är viktig för hur många arter som ska hittas. Det är också viktigt att komma ihåg att vissa arter föredrar att få maten serverad på marken. Om det finns många katter i grannskapet, kanske du vill ställa upp ett galler runt matningsområdet.

Hur man gör fågelmat till de små fåglarna >>>>

Bröd och automater

Många av den utrustning som används för utfodring av fåglar kan tillverkas av dig själv. Men om du är borta från naglarna eller helt enkelt inte har tid att göra det själv, finns det inga problem att få det som behövs. Hårdvaruaffärer, frö- och växtbutiker och ännu större livsmedelsbutiker är exempel på platser som säljer matbrädor och automater.

Det är naturligtvis bäst att ha ett matningsbricka. Öppningarna i sidorna måste dock vara så stora att fåglarna får möjlighet att hålla ett öga på fiender.Oavsett designen är ofta rengöring också nödvändig för att förhindra att utfodringsplatsen blir en infektionskälla för sjukdomar. Detta gäller också platser där mat läggs på marken. Salmonella är den sjukdom som oftast infekterar fåglar i en utfodringsplats (de lämnar sig utsöndras direkt i maten medan de äter), men andra sjukdomar och parasiter kan också överföras.

Det är självklart lite arbete att mata fåglar, men glädjen och underhållningen du får är värt ansträngningen.

ADVERT

Mest populära