All egendom: trädgård, kök, inredning >> Lagar

Kom ihåg Holiday Peace

De flesta har hört talas om semesterfridens lag - men långt ifrån alla vet när semestern ska respekteras. Många tror att det är tyst i kyrkan tid på söndagar och andra helgdagar, men lagen är bredare än så: "På semester från åtmin 00 till den 24 och påskdagen, pingstdagen och julafton efter middagen 16 ska helligdagsfred att ingen något plats måste störa otillbörliga larm ", anges det i lagen. Detta innebär i praktiken att bara du helgen delar av lördag på dig om du vill ha gjort bullriga klippning, motor åldrande, högtryckstvätt eller liknande arbete som kan vara en olägenhet för andra, fram till den 17 maj.

Act

Lagen om helligdagsfred syftar till att "skydda kyrkan livslängd och allmän fred på semester och (...) ger helgdagar lugn och värdighet." Det kanske inte är allt i vårt vackra sekulära land som är överens om att tillbedjan måste skyddas - men så länge är det en gång lagen är. Och du behöver inte nödvändigtvis vara djupa kristna för att vilja ha lugn och ro några dagar på året.

Många är irriterade

En undersökning TNS Gallup har gjort för House & Property visar att 44 procent av alla norrmän är irriterade av grannar som har använt högljudda trädgårdsredskap på en söndag eller andra helgdagar.

I Norge säljs cirka 100 000 gräsklippare / gräsklippare till konsumentmarknaden under året enligt föreningen för park- och trädgårdsproducenter. Antalet motorsågar / motorsågar som säljs till konsumenter är cirka 55 000 per år. Dessutom säljs ett stort antal motoriserade häcksaxar, bladblåsare / dammsugare, kompostkrossar och liknande. Det beräknas att det finns över tre miljoner motoriserade trädgårdsredskap i norska hushåll.

Många uppståndelse

Det faktum att vissa av dessa maskiner används på helgdagar, det finns ingen tvekan om: I House & Bolig undersökning har visat att 61 procent av alla män som de har klippa gräset på en söndag eller andra helgdagar, medan 41 procent av Norska kvinnor har gjort samma sak. En av tre norska män har använt motorsågar på en helgdag.

Vad är "otillbörligt larm" kommer att vara ett utrymme för skönsmässig bedömning som polisen måste överväga om de kallas. Men att få ett sådant fall beslutat av polisen kanske inte är vägen att gå om du vill ha ett bra förhållande med sina grannar?

ADVERT

Mest populära