All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Omlokalisering är dyrt

Cathrine Mørland bär låda efter låda bilen och in i sitt nya hem. Det 150 år gamla huset i Asker var den första skolbyggnaden på Drengsrud och är full av själ. Morland och sambo, Arnt Olav Aardal, som för fjärde gången på kort tid köparen bostäder, känner att de har äntligen kommit till där de planerar att stanna under en lång tid framöver.

- Vi har haft en knepig etableringsfas efter att vi lämnade staden 2009. Ding fick inte exakt som vi förväntade oss. Det fanns några fler mellanstationer än planerat, men nu är vi helt färdiga. Nästa gång jag flyttar det kommer vara en kista, sex fot under jord, säger Morland som inser att även flytta till sin sista viloplats är också en dyr affär.

familj på fyra personer med barn Maria (10) och Elias (5) har under de senaste fem åren flyttade fyra gånger. Från Oslo flyttade de till en lägenhet i Asker innan de hittade drömhuset i Drammen. Att detta hus skulle starta en spiral som skulle kosta hundratusentals dollar, de hade inte drömt om.

- Vi tyckte att det skulle vara trevligt att pendla till jobbet från Drammen. På den tiden arbetade jag i Asker och vägen skulle vara ganska fin. Vi var helt säkra på att det var där vi skulle bo, säger Aardal.

Ett folk på farten

Närvaron i Drammen var dock inte hur de hade föreställt sig. Drömhuset var inte där ändå, och paret ville komma tillbaka till Asker igen. Det gjorde det en rörlig runda.

- Du slår inte alltid på blinkningen, och här slår vi ganska mycket. Därför sökte vi tillbaka till Asker och hamnade på Drengsrud i ett radhus. Men det var bara cirka 100 kvadrat, så vi insåg att vi var tvungna att flytta någon gång. Det kan hända lite tidigare än planerat, men man måste ta tillfället i akt när de dyker upp. Därför vände vi oss om och köpte det här huset när vi såg att det var tillgängligt, säger Aardal.

Vistelsen i Drammen var så kort att paret var tvungen att betala skatt på inkomst från bostadsförsäljningen. Efter avdrag för skattekostnaden på hela 100 000, eftersom fastigheten hade stigit i värde med 500 tusen strax över knappa året.

- Jag ser nästan inte siffrorna på vad denna rörelseaktivitet har kostat oss totalt. Men det har kostat mycket, vi är mycket medvetna om. Vi kommer vara glada att vi kommer vara lyckliga här i vårt nya hus.

Aardal och Mørland är inte ensamma när de flyttar i Norge. Norrmännen är fortfarande på farten. Vi flyttar inom kommunal gränsen, vi byter kommun och vissa förändrings län. Enligt siffror från Statistikcentralen (SSB) år 2013 genomfördes nästan 800 000 flyttningar i Norge. Det här är en ökning med ca. 150.000 sedan 2003. Av dessa flyttade omkring 450 000 inom kommunen, medan cirka 250 000 flyttas ut ur kommunen.De senaste siffrorna är indelade i inlägg och flyttningar av Konungariket Norge. Den rörliga verksamheten i Norge växer snabbt, eftersom befolkningstillväxten är positiv. 2003 flyttade en av åtta nordmän. År 2013 flyttade en av sju.

- Även om migrationsstatistik ökar är det också ett resultat av befolkningstillväxt och i stor utsträckning invandring. Norrmänna flyttade nästan lika mycket tidigare, som de gör nu. Men vi ser att omlokaliseringsräntan också följer upp och nedgångar i ekonomin. Vi flyttar mer när huspriserna stiger och optimismen i ekonomin är hög. Om ekonomin är negativ ser vi att flytten stannar, säger forskare Kjetil Sørlie vid Norska Institutet för stads- och regionalforskning (NIBR).

Enligt NIBR: s egna beräkningar går norrmän i genomsnitt mellan sju och åtta gånger under en livstid. Att flytta över den kommunala gränsen gör vi mellan tre och fyra gånger under livet. Numren är baserade på rörliga meddelanden.

- Den rörliga aktiviteten är definitivt den största mellan 20 och 35 år. Att få barn är vad som stannar norrarnas rörliga verksamhet. Men vi ser också att det finns rörelse i siffrorna. Allt färre växer upp i landsbygden, och människor lever längre i de stora städerna, säger Sørlie.

Tal av tal

För Aardal och Mørland har flytten resulterat i mäklarkostnader, dokumentavgift och dessutom skatt på vinster från försäljningen i Drammen. Väl hjälpt av en bra prisökning på bostadsmarknaden har Asker-familjen förlorat pengar på resande fot. Men kostnaden för processen är betydande, särskilt när det görs ofta. Skatteförbundet (NTF) har beräknat att om du ska sälja ett hem värd $ 2,5 miljoner, kommer du att spendera nästan 100 000 dollar i rena försäljningskostnader. Dessutom måste du betala en dokumentavgift på 2,5 procent när du köper ett boende med självhushåll. För ett boende på 3 miljoner kronor uppgår det till totalt 75 000 kronor. För det samboande paret har de fyra rörelserna plus skattekostnaden fallit till totalt 731 000 kronor, om vi bygger på NTFs siffror.

- Regelbundna utgifter för hemförsäljning inkluderar avvecklingsavgifter, mäklarkommission, onlineannonsering, tidningsannonser eller andra press-, fotografi- och tariff- / hemförsäljningsrapporter. Dessutom väljer många att dra in ägarbytesförsäkring. Utöver detta kommer mäklarens moms, säger Are Andenæs Huser, VD för NTF.

Han tror inte att det är hans jobb att kommentera prisnivån. Det viktigaste för föreningen är att arbeta för att bostadstransaktionen ska ske säkert, inte det billigaste möjliga.

- Syftet med de beräkningar vi gjort är att visa hur mönstret verkligen ser ut och där pengarna tar vägen. Då ser du snabbt att det finns många som är involverade i processen. Det finns redan ett prispress på marknaden. De flesta som flyttar är bra på att få ett bud och det är lätt att jämföra priser. Det är viktigt att pristrycket inte äventyrar kvaliteten på arbetet som ska göras och de timmar som ska sättas ner, säger Huser.

Mäklarbranschen själv har en dubbel bild av om kostnaden för att flytta är för dyr.

- Jag menar tydligt att det är legitimt att fråga om flyttningen är för dyr. När man väljer att sälja måste man tänka på om man behöver alla tillägg som mäklarpaketet erbjuder. Du kanske inte behöver tidningsannonser, eller din annons kan vara extra stor. Kanske behöver du inte boende stylist. Det här är recensioner som säljaren ens måste göra. Mäklare förklarar vilka möjligheter man har, men som alla andra produkter du handlar, måste du göra en bedömning av vad du verkligen behöver ", säger Tormod Boldvik, ordförande för den norska fastighetsmäklaren.

Många av kostnaden i mäklarpaket är valfria. Boldvik anser emellertid att människor uppfattar försäljningskostnader som mer nödvändiga än dyra.

- Titta på de rena kostnaderna i samband med mäklarens jobb, det finns inga avgifter över vad som är normala konsultkostnader på andra håll i samhället. Vad vi finner är att folk tycker att det är bättre att spendera 90 000 dollar på en bra hemförsäljning på över 50 000 dollar på en detaljhandel. Människor vill inte undra om försäljningen kunde bli bättre om de hade lagt lite extra dollar. En kommer att vara på den säkra sidan. Sedan början av 1990-talet har vi haft en fortsatt bostadsprisutveckling, påpekar han. En kraftfull.

- Det kan vara att folk vill spendera några tusen extra försäljningskostnader för att se till att man får den enda köparen som driver ditt eget försäljningspris upp till $ 100.000, säger Boldvik.

Hörningsavgiften

- Det vi märker är emellertid att den vanliga köparen är mer oroad över dokumentavgiften. Detta är antagligen mycket större irritation än tidigare nämnts, säger Huser i NTF.

Det är viktigt att i beräkningen inkludera att de flesta människor som säljer ett hem också köper ett hem. Dokumentavgiften, eller "flyttningsskatt", inlösta stämpelskatten - införd 1676 - 1976.

- Skatten beskattas på skattebasis. Det innebär att det endast avser att öka statens intäkter. Således är beloppet av avgiften inte avsett att täcka statens kostnader för egendomsförfaranden. Dessa kostnader är redan täckta av registreringsavgiften. Bara under 2010, enligt den reviderade nationella budgeten för 2011, uppgick skatten till cirka 5, 4 miljarder kronor, säger tidigare utredare Dag Refling i Huseiernes Landsforbund.

Om du köper ett boende med självhushåll kommer 2, 5 procent att inkluderas i dokumentavgiften utöver köpeskillingen. Då ackumuleras försäljnings- och inköpskostnaderna i stora summor. Bostadsföretag är befriade från en dokumentavgift. Om du skapar en ny bostad, betalar du endast en dokumentavgift för markvärdet.

- I Homeowners Association förstår vi inte orsakerna till att du försenar eller beskattar ett bostadsutbyte. Det betalar köpet för köparen med 2,5 procent, och det stjäl aktier från säljaren med samma belopp, säger Refling.

Flyttningsavdrag

Samtidigt som politiker talar om "migrationsskatt" finns det faktiskt något som kan kallas flyttningsavdrag.Om du är på en rörlig fot i samband med ett jobbbyte kan du få oväntad hjälp från skattekontoret. Du kan göra anspråk på skatteavdrag för flyttning.

- Du kan göra det i högsta grad, men bara om det är i samband med en förändring av jobbet. Det är uppenbarligen en fångst och att detta avdrag ingår i minimibeloppet. År 2014 var det 43 procent av lönen, eller högst 84 150 kronor. Det innebär att du måste ha ett drag kostnad som överstiger detta om du är att dra nytta av avdraget, säger teknisk direktör Rolf Lothe Betalarnas förening.

Resekostnader, kostnaden för att flytta bohag, kostnader för emballage, förpackning, krävs lagring avgifter, särskild försäkring, rengöring och saneringskostnader, kostnader för karantän för husdjur, kostnader för installation av diskmaskin etc. I den nya bostad kan vara avdragsgilla.

- När det gäller löntagarna ingår sådana kostnader i minimibeloppet. Då skulle det vara mer fördelaktigt att få en ny arbetsgivare att täcka sådana utgifter skattefria. Många som flyttar över längre avstånd flyttar vanligen eftersom det är nödvändigt att övergå till ett nytt jobb. Med tanke på att arbetsgivaren kan täcka flytten skattefri, borde man överväga att delta i förhandlingarna, säger Lothe.

Det finns inga regler som berättar hur långt du kan flytta för att få sådana avdrag.

- Skatteverket gör en separat bedömning av ditt ärende, med tanke på syftet med flytten. Så länge du lämnar relevant information om din situation riskerar du ingenting, men IRS håller inte med om det, säger han.

mödosamt, men bra butik

Cathrine Mørland har redan lyckats ordna uteplats i solen framför huset. Det är svårt att flytta och för tillfället pekar denna uteplats som extraordinär för familjens fyra arbetskamrater. Trots det frekventa flyget till familjen Aardal / Mørland var det aldrig riktigt en fråga om att använda sig av en rörlig byrå.

- Från Asker till Drammen kontrollerade vi vad priserna på det rörliga byrået skulle kosta. Det var mellan 1 000 och 1 500 kr per timme, beroende på storleken på bilar och hur många personer du ville ha. Det fanns billigare alternativ, men de kände att vi var gammala ändå. Vi fruktade att det kunde vara dyrt och tyckte att det var okej att göra det jobbet, säger Mørland.

Om du flyttar över större avstånd mäter byråerna arbetet i kubikmeter. En lägenhet på cirka 100 kvadratmeter ligger mellan 35 och 40 kubikmeter, vi blir upplysta. Att flytta en sådan lass från till exempel Molde till Oslo ligger i branschen mellan 25 000 och 35 000 kronor. Eftersom familjen har varit galen när de har flyttat genom att göra det rörliga jobbet själva, fortsätter de med känslan av att det har varit dyrt men nödvändigt.

- Vi har haft tur att ha flyttat under en period då bostadspriserna har varit höga. Vi har känt att det har varit dyrt. När vi ser talet verkar det helt okej att vara kvar med en vinst på 640 000 kronor, vilket injiceras direkt i eget kapital.Ska vi arbeta och spara, skulle vi ha spenderat mycket tid på att bygga upp detta eget kapital. Vi kunde ha flyttat på en tid som präglades av en nedgång. Då skulle beräkningen vara dålig, säger Olav Aardal, som nu äntligen hoppas kunna njuta av flera år av solsken på uteplatsen framför huset.

Denna artikel pressades i House & Residence nr 4-2014.

ADVERT

Mest populära