All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Revisited 1990

TV och PC tog en ökande del av vår tid. Parabolantenner och kabel-tv gav oss en mängd kanaler att välja mellan och leveranser under hela dagen. Med nyheter dygnet runt kunde vi hålla oss uppdaterade om vad som hände runt om i världen. Vi hade goda finanser och reste mer och mer. Medan ungdomar på 1950-talet kanske har varit i Sverige, var det nu vanligt att ha varit i Thailand. Vi tog med oss ​​hem nya matvanor, och butikerna kom med exotiska varor på hyllorna, så söt chilisås och kokosmjölk. Heminredning var gammal och ny, så vi kämpade för att göra det annorlunda i våra liv.

Bo i köket

Hela familjen arbetade och hade fritidsintressen och färre aktiviteter ägde rum hemma. Det var vid måltiderna i köket hade familjen tid att se. Och nu var det inte bara mor som lagade sig, men också pappa eller barn. Både pojkar och tjejer hade lärt sig det i hemmabaserade ämnet i skolan. Köket växte, ofta genom att ta bort väggen från vardagsrummet. Med integrerade apparater gömda bakom skåpdörren såg det bra ut, och med bra avgassfläktar var Matos inget problem längre.

Nya möbler blev gamla

De traditionella bondefärgen fick en ny blomstringstid. Det ska vara varmt och säkert och möblerna bör helst vara gamla med slitstark färg. De gräsmattade möblerna från 80-talet var nu målade för att se hur de gjorde innan vi lutade dem. De rika köpte äkta antikviteter, medan de flesta av oss fuskade lika bra som vi kunde. Nya möbler såg också gamla ut och många gick på kurs för att lära sig de gamla målningsteknikerna. Vi köpte tredelade gammaldags möbler och dekorerade dem med alla regler. Konstgjort slitage var pricken på insidan. Vi ordnade det med sandpapper.

För att tända väggarna

Väggarna var svampade eller laserade för att få mönster och färgscheman. Två eller färre olika färger var målade över varandra, toppen så tunn att ytan var genom. Basfärgen var billig vattenbaserad färg som målades jämnt på väggen. Färgen ovan måste vara tunnare och torr långsammare. Du kan använda färdig lasurolja eller redo, som du blandar i färgpulver själv. Vid målning av toppfärgen var det bäst att arbeta två tillsammans. En gick framåt och målade på vanligt sätt, medan den andra kom efter och gjorde mönster i färgen med grov borste, vikta trasor, ringlad plastpåse, svamp, borste eller vad de kände gav finaste effekt.

Hur skåpen var målade

Utgångspunkten var ganska vanlig, slät overkap utan fyllningar. Först fick skåpen nya profilerade listor på toppen och botten, vilket gjorde intrycket mer solidt. Luckor målades gul med en röd ram runt, sedan sponged över med bonderød färg förtunnas i lasurolje.Därefter infördes allt med en speciell krackfärg, vilket gjorde små sprickor i ytan som gamla målningar och möbler har. Denna yta patinerades genom att stryka med brun oljemålning från röret. Färgen låg i sprickan, men torkades av i vila. Slutligen målades skåpen.

90-talet i norsk möbeldesign

Det här årtiondet när norska designen utvecklats till att bli "gränslös". Inspirationen blev internationell trots att Norges åsikter och referenser fortfarande finns på plats. Den norska designen utvecklades i en utsträckning, en bredd och en kvalitet som ingen tidigare era. Användningen av professionella designers ökade, och ledde till en blomning runt årtusendet. Motkraven ökade enhetligheten i möbelhandeln, högre prispress och billig import från lågkostnadsländer.

Cinema Contrast

Det var en stor kontrast mellan de amerikanska boxningssucceserna, där inga effekter testades, såsom Titanic (1997) och Jurrasic Park (1993), och nya experiment där de gick däremot. Dogme film introducerades på Cannes Film Festival 1995, ledd av danska regissörerna Lars von Trier och Thomas Vinterberg. Det borde vara ett motvikt mot kommersialisering och det stora fokuset på kraftproduktion, och fokusera på den goda historien. Styrelseledamöterna var tvungna att underteckna "dogmer", vilket innebar att filmen måste göras på plats och åtgärden ägde rum här och nu. Musik kan inte användas om det inte redan existerade där det filmades. Kameran måste vara handhållen och artificiellt ljus var inte tillåtet. De mest kända dogmafilmerna var Winterbergs "Feast" och Triers "Idioter".

Musik-skapad mode

Breakdance, som härstammar i de fattigaste delarna av New York på 60-talet, blev en del av hiphopstilen. Det var tufft för pojkar att dansa också. För när du vandrade på asfaltens huvud kunde ingen säga att det var flickvän. Rap blev en ny musiker som skapade mycket ljud på grund av våldsamma texter. Anhängarna hade sina egna motiv inspirerade av 1930-talets gangsters och fängelsekläder. Sagbukser hade sin bakgrund i förbudet mot bälten i amerikanska fängelser.

Även utanför denna miljö borde byxorna sitta låga på höfterna, ofta för att visa den nya piercingen i naveln. Norrmännen var särskilt angelägna när det gällde att ta upp trenden med piercingar och tatueringar.

ADVERT

Mest populära