All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Ombyggnad av dörren

- I Medelhavsområdena ser vi bra exempel på hur viktigt entrén är; hus vid hur man ser så ruttet som bara det, men dörren de alltid göra något åt ​​det målarmästare Ole Andreas Klaveness.

Ingången är de första gästerna möter när de kommer till ditt hem, och man vill göra det möjligt för dörren att vara trevligt och ger en känsla av att vara välkommen. Men i Norge är det ofta lite fokus på detta, och många entrédörrar runt om i landet är vita och tråkiga. Så varför målar du inte din dörr?

Färgval

Det finns ingen tumregel för att färga ytterdörren.

- Försök att hålla olika färger på entrédörren av fönster, källardörrar, altandörrar, är Ole Andreas Klaveness' tips.

Han förklarar att på så sätt skiljer sig huvudingången något och man kan föreställa sig det som en entré för att välkomna dig.

Man med vad?

Som regel bör man alltid måla med samma behandling som man har börjat med. Men många dörrar är för närvarande målade, och det kan vara svårt att veta vilken färg tillverkaren har använt. Även om äldre dörrar ofta är målade med hårda industriella beläggningar, används nu fler och fler vattentäta system. För att ta reda på vad som används på din dörr vänligen kontakta fabriken, som förhoppningsvis kan svara dig för detta.

- Ett annat tips är att lukta den lilla fläckfärgflaskan som ofta medföljer dig att reparera liten skada på dörren. Här kan du lukta om färgen är med lösningsmedel eller inte, säger Ole Andreas Klaveness.

Tvätta dörren noga så att all smuts och fett är borta innan du målar. Gnid sedan ytan med ett fint sandpapper, för att ge färgen den mest möjliga vidhäftningen till substratet.

Shine Selection

Här kan du välja vad du vill ha och låta din egen smak och njutning avgöra. Men Ole Andreas Klaveness säger att glänsande dörrar blir mycket trevliga.

- Jag har en förkärlek för vita dörrar, säger han.

Han tillägger att även om man inte kan välja den allra ljusaste varianten, bör man inte välja något mer än halvblankt. Det finns inga standard lämpliga målade målningar för ytterdörrar, och det är inte rekommenderat att använda målade inredningar utanför.

ADVERT

Mest populära