All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Kylskåpet håller inte

Text: Bjørn Runar Sodeland

dricka vatten, det är rekommendationen från hälso gurus och det norska folket kör ner dörrarna elektron inte slutar för att köpa ett kylskåp med kallt vatten och ismaskin. Men vad som är bra för hälsan är inte nödvändigtvis bra för din plånbok. Inte bara är kylskåpna dyra i första hand, de kan också medföra enorma extrakostnader om du inte fattar de korrekta åtgärderna, hävdar rörmokare och försäkringsbranschens företrädare.

-När ett kylskåp med vattenförsörjning kom på marknaden har vi sett en stor ökning av vattenskador i köket. Ofta inträffar dessa dolda skador bakom inredningen och slutar som skador till ett värde av mellan 70 000 och 200 000, säger teknisk inspektör Trond Risåsen i If försäkringar.

Några av de produkter som är till salu i Norge idag har helt enkelt för dålig kvalitet, hävdar Tor Backe, VD för norska VVS Association (NRL).

-Många av skåpen har en anslutningsslang som är så spänd att om du drar den sträcker den nästan en och en halv meter. Du kan tänka dig vad som händer när du ställer vattentrycket på en sådan orm, säger Backe.

Idag är rörmokaren skyldig att installera sådana produkter, men om du investerar i fel skåp kan du riskera att ingen kommer att göra jobbet för dig. Enligt tidningen Rørfag har fler rörmokare fått höga försäkringsanspråk efter de stängningar de har anslutit har sprungit läckage.

Standardavvikelse

Alla kylskåp som säljs på den norska marknaden idag måste vara CE-märkta. Detta är ingen kvalitetsgaranti, men ett påstående om att produkten har tillverkats i enlighet med gällande bestämmelser. För elektriska produkter anslutna till vatten finns en separat europeisk standard, (ISE 61770), vilken tillverkare rekommenderas att följa.

Espen Kvarud, professionell ledare inom VVS fast Nore VVS, säger att de har beslutat att vägra att installera allas garderob som inte kan visa att de uppfyller denna standard.

-Jag säger till pojkarna att de inte är tillåtna och vi har sagt nej till fler kunder eftersom de har haft kylskåp för vilka de inte har dokumenterats.

Inte tillräckligt

Men även om det kylskåp du köper är CE-märkt och uppfyller den europeiska standarden för elektriska produkter anslutna till vatten, har du fortfarande ingen garanti för att du kommer att undvika vattenskador.

-Det verkar inte vara mindre vattenskada även om normen följs. Vattenskador uppstår emellertid på grund av att enheten inte håller fast. Vad vi tycker är viktigt är att kylskåpet är installerat av en montör. Dessutom bör du be om att få ett automatiskt vattenstopp eller vattenvarning, säger Risåsen i If. Ett vattenstopp är en anordning som säkerställer att huvudkranen stängs automatiskt om olyckan är ute.

Enligt Espen Kvarud i Nore VVS är det ingen bön när en rörmokare ombeds att ställa upp ett kylskåp med vattenanslutning. Vattenproppar måste installeras.

-Varför det inte finns någon eld i köket installerar vi alltid en automatisk vattenstoppventil. I de flesta fall, om det inte redan finns på huvudintaget, sätter vi också en reduktionsventil för att minska vattentrycket. Ett kylskåp behöver inte skjuta upp till åtta staplar som vi ibland kommer i osloområdet, säger Kvarud.

ADVERT

Mest populära