All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Renovera - igen

Siffror från Forecast Center visar att vi borstar upp - inifrån eller ut, och vissa gör båda. Den största andelen av de som skojar är i åldersgruppen 36-45 år, men yngre och äldre åldersgrupper svänger måltidskostnader och hammare. Så stor är viljan och förmågan att pölla att nordmännen står högst upp på världens topp i renovering.

2008 verkar vara en lika bra år för renovering industrin som 2007.

- 2007 all-time high på den norska renovering marknaden och regelverk för den norska ekonomin under 2008 tyder på att vi får ett starkt år men något mer måttlig tillväxt än vi har sett de senaste åren. Sammantaget förväntar vi oss en marknad på 47 miljarder kronor för renovering 2008, dvs + 4% jämfört med 2007, säger analytiker Bjørn-Erik Øye på Prognoscentret.

Han tror att det finns många ekonomiska förutsättningar som påverkar bygg- och renoveringsindustrin.

- Ökad köpkraftutveckling och positiv utveckling på arbetsmarknaden är viktiga för hushållens tillväxt. Räntorna har också betydelse, särskilt i större renoveringsarbete som kan finansieras med lån. Vi ser redan starka lönekravskrav som har uppstått i media i förhållande till löneavtalen för året. Resursutnyttjande på arbetsmarknaden i kombination med mycket goda rörelseresultatet kommer säkert att leda till mycket så bouncy lön, och troligen sluta med löneökningar klart över inflationsnivån - dvs stark tillväxt i netto köpkraft, förklarar Eye.

Han betonar att återhämtningen i ekonomin påverkar ljusstyrkan och förmågan att hantera.

- Tillväxten i ekonomin påverkar löneökningen för var och en av oss redan på jobbet, vilket ökar antalet arbetstagare samtidigt. Både lönerna och antalet hushåll ökar, och därmed antalet bebodda bostäder, säger analytiker.

Hög rörelsekostnad

Från och med idag finns det inga närliggande faktorer som hindrar positiv utveckling inom bygg- och renoveringsindustrin.

- Det enda som kan förstöra är en kraftig nedgång i USA, som deltar i konjunkturcykeln i resten av världen. Under senaste halvåret 2007 har vi sett ökad osäkerhet på bostadsmarknaden, vilket har lett till fallande bostadspriser. Hittills har försäljningsvolymen inte påverkats, vilket innebär att den rörliga räntan förblir på en hög nivå. Detta är mycket viktigt för den övergripande renovering nivå på grund av 4,3 gånger så hög klippa belopp att renovera för dem som rör sig i förhållande till dem som inte rör sig, säger Øye från Prognosesenteret.

Ny igen

Aslaug Skar är en av många som har köpt en lägenhet i ett nytt bostadsområde, men hon var inte nöjd med inredningen.Lösningen var att städa upp den nya lägenheten.

- Jag köpte en ritning av lägenheten. När jag tog över blev jag besviken. Lägenheten präglades av enkla lösningar och många gråa väggar. Jag ville ha ett särdrag med personlig smak, säger Skar, som snabbt upptäckte att hon skulle borsta upp den nya lägenheten.

En utmaning för henne var att flytta från en stor lägenhet till en relativt liten 57km 2.

- För att minimera livet är det inte så enkelt, säger Skar med ett leende, men hon har gjort det. Längs vägen har hon fått hjälp av en inrikes expert. Färgglada detaljer i form av tapeter, ny matta och nya möbler har kommit på plats. Dessutom har Skar hjälpt till att skapa bra belysnings- och ljudförhållanden i lägenheten.

Skars flickvän har köpt en lägenhet i ett annat nytt bostadsområde nära hennes lägenhet. Liksom honom borstar han också så att han får det precis som han vill ha i sitt nya hem.

Äkta värld i gammalt hus

Anniken Elle och Per Ringnes har flyttat ihop och insåg deras husdröm.

I ett litet gammalt trähus på 89m 2 centralt beläget i Oslo, bor det unga paret inom olje- och dataindustrin. De flyttade våren 2007 och har renoverat hela huset, trots att huset var i drift när de tog över.

- Huset hade renoverats på 90-talet. Det var mycket användande av tall och mörka färger. Planlösningen var också fattig. Vi ville ha ett mer funktionellt hus med ljusare inredning och mer lagringsutrymme, berättar paret.

Vardagsrum, kök, entré, sovrum, arbetsrum och badrum förnyades i samarbete med en inredningsarkitekt. Paret stod för inköp, medan hantverkare gjorde renoveringsarbetet.

- Vi har haft en budget på cirka 300 000 och vi har stannat inom budgetramen, säger Elle. Ringnes och Elle betonar att de har köpt en del som används och säljs och därför fått mycket pengar. Att bo i huset, som de en gång köpte, kunde de inte föreställa sig. Och om några år kommer de förmodligen att flytta igen. Då blir det lilla trähuset för litet.

ADVERT

Mest populära