All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Slet allt, byggde nytt

Den gamla stuga var charmig men trångt. Enbart om 30 kvadratmeter mark.

- Vi var alltid tvungna att gå ut! Vi var tvungna att gå till hamnen, vi var tvungna att gå för att få vatten, vi var tvungna att komma ner till källaren när vi gick och lägger oss. Och när vi stod upp igen, säger Denise Samson.

Stugan var på tre nivåer: På toppen av ett litet loft med fyra bäddar, på bottenvåningen en minimal vardagsrum och ett litet kök - och i källaren var ett sovrum, en liten garderob med gammaldags tvätt vård och en provisorisk dusch.

A-frame

Det var en lokal byggmästare som satte upp lodge 1964. Cabin typ kallades A-frame form av bokstaven. Den norska födda arkitekten Henrik Bull och partner John Flender var de första att inrätta en prefabricerad ski lodge av denna typ i USA. Det var 1953. Under 50-talet och 60-talet blev byggnaderna mycket populära på andra sidan Atlanten. Kanske var det en av dessa stugor som hamnade i Sandefjord?

Denise Samson köpte lodge 1991.

kan avvika: Den gamla stuga var charmig, men det var inte så svårt att riva den. Byggnaden var inte värt mycket, säger Denise Samson.

- Jag var på display tillsammans med 50 andra intresserade. Men då sa min syster högt: "Det är en lukt av mögel och det är en plånbok" och sedan försvann 48 av de andra konkurrenterna. Det slutade med byggnad och 2, 1 mål tomt för 325.000 kronor, säger hon.

Men det var mycket att göra. Hela undervåningen och verandaen måste rehabiliteras. Det röstade att det strumpade och gnidde i väggarna, och Denise fick därför 25 000 kronor i prisminskningar.

Kan uppgraderas

Under många år var den lilla, konstiga byggda familjeanläggningen. Men i mitten av vardagsrummet stod en ugn som gjorde det för varmt i rummet när de var tvungna att avfyra. Och klipporna runt stugan var ibland mycket hala. Det var inte helt säkert att flytta mellan våningarna nattetid.

Grov och myror var igen ett problem. Paret insåg att de var tvungna att göra något om de skulle fortsätta att använda platsen. Flera utkast till bodybuilding ritades utan deras tillfredsställelse. De hade sett många konstiga omvandlingar i närheten, och var därför skeptiska till de förslag som de hade skisserat. Det blev inte bättre.

- Då kom vi av misstag över en artikel i en hyttidning, säger Denise.

- Det var en fastighetsmäklare som rekommenderade människor som hade en stuga byggd före 1975 för att riva upp. Och då bestämde vi oss!

Engagerad arkitekt

Paret ansåg att man skulle bygga ett färdläger, men drog slutsatsen att tomten var benägen och svår att bygga. Det kunde inte bli framgångsrikt.

De kontaktade arkitekten Tore Bauer i Oslo.Han har utformat en stuga för de 92 kvadratmeter. Den har en öppen lösning med kontinuerligt ljus från ingången och ut. Förutom vardagsrummet och köket finns tre bra sovrum och ett badrum.

På bottenvåningen finns ett möblerat rum på 22 kvadratmeter, som i slutändan kan bli en mini-lägenhet för sonen.

"Vi är mycket glada över att ha fått allt på en nivå", säger Tormod Berg Hansen.

- Det blir äldre. Det är bara en enkel trappa som vi måste resa, och det är på utsidan.

- Och då är vi väldigt nöjda med vardagsrum / kökslösningen och de stora vackra fönstren som ger en fantastisk utsikt, tillägger Denise Samson. Härifrån ser de rakt österut mot Hudøy och Tjøme.

Svår Process

Att riva och bygga nya är inte nödvändigtvis lika lätt som det låter. Samson och Berg Hansen var erfarna. Processen tog väldigt lång tid och de måste gå många rundor med kommunen innan planerna godkändes.

Hoppad i: Tormod Berg Hansen och Denise Samson är väldigt glada att de vågade tänka nya. Nu njuter de av stugan så ofta som möjligt.

Den gamla stugan hade en höjd av 5,83 meter. Arkitekten skapade en stuga med en höjd av 4, 83 meter - en meter mindre än den gamla. Men reglerna i Sandefjord tillåter endast 4, 5 meter. De var därför tvungna att ansöka om undantag. Idag har kommunen ändrat reglerna, och nu får man bygga 6 m höga.

- Denna lilla detalj försenade oss i ett halvt år, socker Denise.

Däcket gick bra, trots att utomhusområdet förstördes.

- Allt blev tappat. Den totala kostnaden för rivning, rivning och ny väg var ca. 200 000 kronor, säger hon.

Detta belopp kommer att bli en extra kostnad. Å andra sidan kan det också vara enorma kostnader när man försöker anpassa sig till gammalt. För både rivnings- och byggnadsarbete hade de en lokal projektledare.

Få tillstånd först

Rippa aldrig tills du har tillstånd att bygga nytt, varnar advokat Per Christian Nordal i Husägarnas Förening.

Han har hört talas om de som rivit sig utan att papperna var okej. De satt helt enkelt igen med svarta.

- Om du rusar för att uppdatera något nytt, bör du se till att du får eller har tillstånd att bygga det du vill innan du börjar. Detta för att de regler som reglerar vad som får byggas på fastigheten kan ha ändrats. Till exempel tillåter ny markanvändning inte stugbyggande eller att åtgärden bryter mot byggförbud inom 100 meter bältet i kustzonen. Om du har torns innan du har tillåtelse för den nya åtgärden, kan du värst av allt vara kvar med en obebodig egendom, säger han.

ADVERT

Mest populära