All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Röd är julfärg

Röd är kärlekens färg och är den förening som gjorde Santa Claus i Storbritannien och USA från början av 1900-talet, bara avbildad med en röd kostym.

Jul är menat att vara kärlekens fest snarare än någon annan. Och då är det rött perfekt!

Men vad mer vet du om den här julfärgen?

Kyrkan väljer vit

I kyrkan är det inte tillfälligt i rött, vilket är den viktigaste julfärgen, men vit.

Kyrkan står vit för glädje och ljus. Och det betraktas som renhetens färg. Vit används i jultid, förutom juldagen. Vit ska vara juldag, nyårsafton och nyårsdagen.

Men i kyrkan är också röd en av de liturgiska färgerna.

Röd är Andens färg och kyrkan, blodet, elden och martyrskapet. Men när använder kyrkan rött i julsäsongen?

Det är Stephens dag, den andra dagen av jul, som fira kyrkans första martyr, diakonen Stephen.

Röd är näsan

Idag vet vi alla jultomten som röd. Men han har inte alltid varit så röd.

Ursprungligen är han St. Nicholas, och kom från det som idag är Turkiet. Det har inget att göra med den norska groda ormen, ett fett som tittade efter gården. Fjøsnissen hade röd nisselue och grå kläder, som nikkers.

Julenissen och Fjøsnissen har ursprungligen bara termen "nisse" som ett vanligt namn, en term som kan hänföras till namnet Nils, en nordisk kortform av smeknamnet Nikolas eller Nikolaus.

Coca-Cola var ansvarig för kommersialiseringen av jultomten, som ytterligare konsoliderade jultomten som röd. Detta enligt folkloreist Velle Espeland, som har skrivit boken & rdquo; Santa Claus och andra nischer & rdquo; .

År 1931 gjorde den amerikanska reklamdesignern Haddon Sundblom, på Coca-Colas vägnar, en reklamaffär med ett frittande julgran. Affischen blev snabbt populär.

Det var också Sundblom som lanserade det stora vita skägget, den röda konturen med vita läderkanter och den röda hatten. Året efter stod Walt Disney för två korta tecknade filmer med Sundbloms pussy med huvudrollen.

Dagens europeiska jultomten är den amerikanska Santa - med ett undantag. I Europa har näsan

behållit den kappa som Nicolas Nikolaus klädde i. Dock är kappens färg Coca-Cola röd.

Blodband

Enligt Circle Technical Art Magazine var Red Oker det första pigmentet som användes av människor. Den användes för grottmålningar och kroppsfärg. Lätthet är perfekt.

Rött järn är naturlig järnoxid, hematit - i princip, precis som rost. Under hela historien har naturalister haft den uppfattningen att jordens rödaktiga färg var resterna av blodet till mytiska hjältar. Att det röda järnet på något sätt hade samband med det röda blodet.Idag vet vi att det är järnet i oss som färgar blodet rött.

Ordet för järn på finska är från gammalt av rauta, etymologiskt relaterat till rött.

Dessutom finns det röd färg som härrör från lössen. Har du kontrollerat innehållsförteckningen på läppstiftet?

Ämnet är godkänt i EU med numret E120 kallat karmin eller kochenille. Vissa religiösa grupper har protesterat länge att juicer och ett brett sortiment av produkter innehåller insekter.

Ordet karmin härstammar från arabiska och latinska från sanskrit Krmi-Ja, "gjord av insekter".

Rättvisa syntetiska färger kom på 1870-talet.

En stark färg

Lene Bjerregaard, författare till "The New helhedsfarvelære" och "Farveordbog" säger att ett starkt mättad rött så aktiverar att endast mycket få människor som kan bära att uppehålla sig i en röd lokal långvarig . Röda nyanser kan stressa kroppen och bör användas med försiktighet. Mörka röda nyanser som körsbär, vinröd och rödbruna (sienna) kan ibland användas i matsalen, trappa och hall, där det kommer att ge värme och komfort.

Starkt rött ska inte användas i barnrum eller sovrum.

Tove Steinbo i boken "Färgerna säga" tror att rött är ett bra val på en kall vinterdag, när det kommer att välkomna dig i en intim och välkomnande sätt.

ADVERT

Mest populära