All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Rekord investeringar i fjällstugor

Det genomsnittliga priset för en ny norsk fjällstuga ligger nu på 1, 2 miljoner kronor.

Det finns siffror från Prognoscentret som vittnar om boomen i en stugbyggnad i bergen. - En fjällhytt är inte som tidigare. Den tekniska standarden borde vara hemma, och speciellt för rum som badrum och kök. Om det finns någon skillnad mellan hytten och hemmet, är det som vi skulle vilja ha det mysigare i vardagsrummet av lodge, säger Björn Erik Øye i Prognosesenteret.

Han stöds av Åse S. Underdal från Bohus på Leira, som rymmer stugor och lägenheter i bergen för privata och professionella byggare. "Det tar tid att byta bergets traditioner. Det finns få som driver en modern stil i stugan, men komforten har varit mycket högre de senaste åren, säger hon.

Putter pengar i madrassen

Underdal berättar att de första unga människor gör när de köper eller ta över en stuga, är att bygga vidare på och för att få till stånd. - De slår ner väggarna och öppnar till köket för att skapa rum med utsikt och en känsla av frihet. Vi vill ha tumlande utrymme och hög komfort i kabinen. Det är över tiden då gamla möbler och madrasser fick ett nytt liv i stugan. Idag hittar vi skummadrasser nästan bara i de övre våningarna och i rummen. I sovrummet är madrassen lika bra som hemma. Människor kommer att vara bra på berget, även när de sover på natten, säger hon.

Ormar på soffan

I genomsnitt spenderar norrmän tiotusen dollar per år på underhåll och renovering i stugan. En ökande andel av pengarna går också till investeringar i inredningen. Nya generationer har nya behov. Det innebär att stora skärmar och matsalar måste vara platsen för tv-möbler, bokhyllor och arbetsplatser. Matsalen möbler blir mindre, men har flikar för användning i ett socialt sammanhang. Sofforna är inte längre trebrisker med hårda kuddar, de är rågat och bra att tillbringa helgen i, säger Underdal, som säger att även textilier och mattor blir mycket mer exklusivt än tidigare. Krogenæs Møbelfabrikk känner också igen förändringarna till bergen. - Vi bygger på vår långa tradition av kvalitet och hållbarhet, men samtidigt ger vi möbel duce färger och en modernare känsla, säger Svein Kleven, ny chef för länge etablerade möbeltillverkaren.

Se upp för svart

Förutom smaken bestämmer naturen interiören och inredningen av berget. Alla vill ha trä på väggarna. Ungdomarna målar eller patinerar veden, medan den äldre generationen gillar de obehandlade eller lutande tre bästa.

- I bergen finns en stark tradition. De äldre skrattar i näsan om man skämmer med träet, säger Underdal. Hon berättar att färgerna på inredningen är desamma som vi hittar i bergen på hösten."Det är mycket rött och gyllene, men nu är det också svart för full fart till bergen", säger hon.

ADVERT

Mest populära