All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Klar för en hemresa?

Villaägare har inte haft mycket att glädja sig över de senaste månaderna . Priserna på alla typer av bostäder faller, ett rekordstort antal bostäder är osålda och spridning tiden är högre än det har varit under de senaste åren.

Här på DinSide har under de senaste månaderna kunde läsa rubriker som - "tror att priserna kommer att fortsätta ned" "Dålig karma på bostadsmarknaden" och

Tunneln är dock inte svart. Om man tittar på bostadsprisstatistik under de senaste månaderna ser vi att det finns tecken på att marknaden inte misstänker.

Användbar kalkylator: Ta reda på hur mycket ditt hem är värd

Väntar på att vänta?

Real Estate Agency Företagen (EFF) var färskt ut i början av året och förutspådde ett hölje inflation på cirka 3-4 procent under 2008. När bostadssiffror för juni presenterades för nästan en månad sedan öppnade vice ordförande i EFF, Torbjørn Ek, att revidera ned Denna uppskattning är 0-2 procent.

Om han blir rätt kan huspriserna vara oförändrade jämfört med förra året. Men då är det viktigt att ta hänsyn till den enorma tillväxten 2007, då priserna steg med 11 procent. Därför kan det vara naturligt att överväga den blygsamma eller stillastående prisutvecklingen i år som en normalisering av bostadsmarknaden.

Signalerna från fastighetsbranschen har varit att priserna sannolikt kommer att minska på kort sikt. Men med ökad efterfrågan på bostäder tror experter att det bara är en fråga om tid innan folk börjar köpa igen. Och ökad efterfrågan kommer givetvis att ge högre priser.

- Med efterfrågan på bostäder som byggs upp, är frågan om vi ser en ökning av priserna redan om ett år, varvid huset expert och delägare i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, tidigare i sommar.

Beräkna: Ska du äga eller hyra?

Priser upp flera platser i landet

Regionala skillnader färger boligpristatistikken och se en närmare titt på siffrorna, är det lätt att se att det är alla platser där priserna har stått stilla eller minskat. I vissa städer och län har huspriserna stigit betydligt över det nationella genomsnittet.

Husägare i Rogalandsområdet verkar vara den största anledningen att fira. Stavanger och Sandnes hade en explosiv tillväxt 2007, då priserna steg med 22 respektive 24 procent. Tillväxten har fortsatt i år med en ökning med 5 procent i Stavanger och 6 procent i Sandnes. I genomsnitt har priserna i Rogaland gått upp med 6 procent från 2007 till 2008.

Agder län hade också en tillväxt som har legat över ökningen i genomsnitt 3 procent pris. Kristiansand har upplevt en 3 procent ökning av priserna. I de östra kommunerna Oslo, Bærum och Asker har priserna stigit med 1 procent i år. Samma med Fredrikstad och Sandefjord.

Fler hemförsäljning i år

SALE Homes: Hittills i år sålde fler bostäder än under motsvarande perioder 2007 och 2008. Visserligen är det betydligt fler bostäder på marknaden i år än de två föregående åren. Visa mer

Under de senaste månaderna har antalet bostäder som säljs fallit. I juni 2007 delades 5 981 hem via Finn. nr. Det finns en minskning på nästan 1 000 bostäder från månaden innan och cirka 400 färre bostäder än samma månad förra året.

Försäljningsstatistik är dock inte bara dyster. Under första halvåret i år har fler bostäder sålts än första halvåret 2007 och 2006 (se diagram). Hittills i år säljs det faktiskt över tusentals bostäder mer än på samma gång för ett år sedan. Antalet bostäder från januari till juni i år står för 53 procent av den totala bostadsfördelningen förra året.

Ledare för Association of Real Estate, Christian Dreyer, sade att även om marknaden är i en liten ränna, är det tydligt att människor inte är rädda för att köpa hem.

- Den starkaste positiva tecken på marknaden just nu är att människor tror på sin egen framtid och sin egen ekonomi, de känner sig säkra på att köpa större och dyrare bostäder, säger Dreyer till DinSide.

Kommer överskottslagret att gå iväg?

Faktum är att bostadsbeståndet i år har varit rekordhögt. I juni i år fanns 20 503 bostäder uthyrda hos Finn. nr. Det är exakt 5000 fler bostäder än samma månad för ett år sedan. Vid tidpunkten för skrivandet var antalet osålda bostäder på Finn. ingen betydligt minskad, till närmare 17 700 hem. Men det är inte ovanligt att den här siffran faller kraftigt under den gemensamma semestermånaden. Samtidigt fanns det 12 029 bostäder till salu i Finn. nr. Det innebär att överskottsbeståndet i stort sett är stabilt vid 5.000 fler bostäder i år än i fjol.

Den stora volymen bidrar till att skapa headbreak för många fastighetsmäklare. Och medan överskottsbeståndet kan vara ett tag, tror det högt att det kommer att gå mot ljusare tider.

- När det är dags, sätt det snabbt, Torbjørn Ek har fått ett meddelande.

Christian Dreyer från Real Estate Association säger att det blir spännande att se hur marknaden utvecklas under hösten. Han säger att det finns anledning att tro att bostadspriserna på hyrda bostäder kommer att minska något, så överskottslagret kommer att tömmas.

- Alla hem säljs så småningom, säger han.

Kortare medlingstid

Det tar flera dagar att sälja en fastighet i år än vid samma tidpunkt i fjol. Den preliminära topp nåddes i mars i år när det tog i genomsnitt 44 dagar att sälja ett hem, en raket sköt i luften, från 18 dagar det tog att sälja ett hem samtidigt 2007.

Men sedan mars År av spridning har börjat, och i juni i år tog det bara 25 dagar att sälja ett hem. Oslo, Akershus, Telemark, Buskerud och ett antal andra län hade en kortare medlingstid. Baserat på statistik (se diagram nedan), är det normalt att medling tiden går ner mot sommaren, men nedgången under de senaste månaderna är betydligt större än motsvarande perioder 2006 och 2007.

Trading: Här kan du se hur många dagar det tar i genomsnitt att sälja ett hem under 2008 jämfört med föregående år och 2006. (Foto: DNB Nor Property / Graf, Kim Jansson) Se mer

Är du på bostadsjakt?

Det är inte bara skadedjur och kolera på bostadsmarknaden. Kortare medling, många sålda hem, stark prisökning på vissa områden är viktiga signaler på en marknad som i stor utsträckning styrs av psykologi.

Har du planer på att köpa bostad inom en snar framtid, är det förmodligen inte låg tid omsättning och priser du skulle läsa om. Ta en titt på det här fallet för att få upp humöret och shoppinglistan igen. Om det inte hjälper, kan du också trösta dig med den här frågan.

Bostadsuppgifterna i denna artikel är härledda från statistik som publicerats av den norska fastighetsmäklareföreningen (NEF), Eiendommeglerforetagenes Förening (EFF), FINN. nej, och Econ Pöyry.

ADVERT

Mest populära