All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Råttor älskar din julfett

Jul och veckorna innan är det dags för festmåltider och andra matvaror. Donuts, delfi kaka, revben, köttkött - det här är något av den traditionella maten som inte bara vi människor men också sewersna uppskattar. Om du kastar fett på toaletten eller sköljer det i diskbänken, kan de fyrabeniga gnagen verkligen delta i en härlig julhögsäsong.

Rottemat

Eftersom fettet du sköljer på toaletten är supermat för avlopp. Befolkningen i Oslo, Asker och Bærum bor förmodligen ca. 120 000 avloppsvatten som njuter av matrester sköljer vi i toaletten eller sjunker. De är särskilt förtjust i fett, eftersom de är fästa vid avloppssystemet och inte spolas på samma sätt som viskös vätska. Om ingen hade spillt matrester, hade råttorna en mycket sämre livslängd. De äter inte avföring och toalettpapper.

Bli Många

Men om råttorna möter ett julgran är resultatet troligt att många kommer igång med familjens tillväxt. Ett råttpar kan ha 1 000 barn på ett år.

- Det kommer alltid att finnas råttor i ett dräneringssystem, där det är varmt och gott för dem att vara. Om de är väldigt få gör lite skada, men när de växer upp kommer det att finnas problem. Det har hänt flera gånger i Oslo att råttor har kommit upp på toaletten för människor. De tider som har hänt, som jag har hört talas om, har varit i en toalettskål, säger chefsingenjören Vivi Paulsen i vatten- och avloppsvattenverket i Oslo kommun.

Den hala toalettskålen kan vara svår att trycka på små, knirkande råttfötter.

- Det här händer emellertid inte ofta. Ett kanske vanligare problem är att råttorna strömmar genom plaströr och går in i källare av människor, säger Paulsen.

Julfett i pumparna

Pumpar och alla avloppsreningsverk måste rengöras oftare än vanligt på grund av revben och fläskkött.

- Speciellt djurfoder som smälter när du lagar maten, men som sedan stiffrar mycket snabbt, känns som kakor i växterna. Och vi ser att kring julen är problemet större än någonting annat, säger Paulsen.

Det uppmuntrar alla att låta fettet stå tills det stelnar och torka bort det med hushållspapper och släng det i papperskorgen.

ADVERT

Mest populära