All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Hastighet av miljövänliga brand

->

Vid bränning med pellets har kraftkostnaderna halverats, säger Frode Ekeli. Katten Charlie har inget emot det heller.

Korrekt val av ugn eller eldstad betyder betydligt lägre energifakturering. Genom att välja en svanmärkt ugnstyp, bränner du inte bara för en bättre miljö utan också för att sänka kraftregeln avsevärt.

Frode Ekeli är utan tvekan: I sitt hem är det bara att skjuta med pellets som är tillräckligt bra.

- Jag såg ett erbjudande på en pelletskamin i tidningen och gick till närmsta värmecentret för att ta en titt. När det var lite information om marknaden för denna typ av uppvärmning, men efter att ha lagt mig ordentligt i vad en sådan ugn innebär lägre elkostnader, jämn värme och bättre luftkvalitet inomhus - för att inte tala miljöhänsyn - blev jag mer än övertygad. Det var inte heller en nackdel att staten subventionerade oss med 5 000 kronor, vilket är en åtgärd som regeringen tagit för att göra nordmännen att tänka miljövänliga. Det verkade mig: Idag brinner vi inte med någonting annat!

Lätt att använda.

Medan en vanlig vedeldad spis måste underhållas varannan timme behöver Ekeli bara fylla ugnen en gång i veckan. Det har praktiskt taget inga utsläpp (90% brandfarligt) och felbränning är omöjligt, eftersom en mikroprocessor kontrollerar förbränningen. Det är dock viktigt att avlägsna asken regelbundet, ett par gånger i månaden rekommenderas. Detta görs med en

standard dammsugare med extra askkopp.

Energi konton.

- Det finns fortfarande många som väljer kraftbaserad uppvärmning - det kan vara mycket dyrt vid en tidpunkt då priserna fluktuerar kraftigt. Vår årliga strömförbrukning innan vi fick pelletskaminen handlade om 50 000 kilowatt timmar. Idag spenderar vi ca. 20 000 kilowatt timmar.

Effekostnaderna minskar med 30 000 kilowattimmar. Under ett år, ca 2250 kg pellets. Ett kilo kostar NOK 2, 50, så värmekostnaderna är ca. Med andra ord halveras vår värmekostnad. När vi köpte ugnen 2003, kostade det omkring 23 000, och installationskostnaden var omkring 3500. Det tog bara ett år innan vi hade tjänat kostnaden för investeringar.

pellets.

Pellets ser ut som små bitar av trä, de är också tillverkade av sågspån, som pressas till små cylindrar med en diameter av 6-8 mm. Pelletsna kommer i påsar med 12, 5 kg, och den veckovisa ekelisförbrukningen är sex påsar. Påsarna beställs direkt från leverantören och levereras på pallar. En pall innehåller 72 säckar. När årskonsumtionen är 2250 kg, betyder det 2, 5 pallar om året. Det är lite att spara, men problemet skulle ha varit detsamma som vanligt - eller för den delen med en parafintank, säger Frode Ekeli.

sparade.

- Jag var så rädd att jag ens började träna pellets och skrattade Frode Ekeli."När vänner och bekanta kommer att besöka, hör de fortfarande om eldstadens excellens, och jag visar gärna. Bara inte göra det när jag en gång skulle visa upp spisen: Eftersom det är på hjul för att göra service och rengöring lättare, jag hade strax före dras ut på golvet, och därför inte var kopplad till skorstenen som det ska. När jag tändde upp, fyllde hela kaminfönstret oss med röken från vardagsrummet. Även vår katt, som älskar värme, slår på dörren ...

Komfortgräns över allt annat.

Det är fantastiskt att kunna gå på en parkett med en lunk på den lördag morgon. Eller att komma hem från jobbet sen eftermiddag till ett uppvärmt hus.

- Vi införlivar vår dagliga rytm, vilket innebär att vi vid olika tillfällen har lägre värme - allt detta kan justeras efter behov. Vi skojar inte längre, och dessutom har vi blivit mer miljömedvetna i allt vi gör. Är det positivt? avslutar Frode Ekeli

ADVERT

Mest populära