All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hälsa

Radon: Enklare mätning

Enligt legenden de kanariefåglar i burar som används som "gaslarm" på tyska gruvor på 17- och 1800-talet. Om fåglarna i gruvorna slutade sjunga betydde det att bränslet var över, och arbetarna var tvungna att gå ut. Historien har gett den digitala radonmätaren "Kanarie" namnet.

- Tanken bakom denna radonmätare är att den ska vara användarvänlig, enkel och exakt. Det gör det möjligt för husägare att ha full kontroll över mätningen själva, säger Erlend Bolle, produktutvecklingschef på Corentium.

Från analog till digital

Traditionellt mäts radonvärden med spårfilmer under flera månader. Spårfilmen är en liten bit plast i en låda.

- När radon försvinner bildas alfaartiklar som gör hål eller spår i filmen, förklarar Bolle. Efter ett par månader att avsluta mätningen, och filmen måste skickas till ett laboratorium som kan räkna luckorna och däri stoppa där stora radonkoncentration.

- Processen är jämförbar med fotografiet. Tidigare användes filmrulle och måste lämnas in för utveckling. Kanarieöarna är "digitalkameran" av radonmätningen, förklarar Bolle. Mätaren, som är storleken på en mobiltelefon, har en digital sensor som upptäcker när den tas av alfabetiska artiklar. Informationen lagras och bearbetas i mätaren och kan läsas direkt av någon. Dagligt medelvärde, veckogenomsnitt och medelvärde under mätperioden är bland de uppgifter som visas på skärmen.

- Vi har intrycket att många är tveksamma till att mäta radonnivåer hemma eftersom den uppfattas som en mödosam, besvärlig och kostsam process. Många är också rädda för att andra kommer att få informationen att de har för höga radonvärden i hemmet och att de måste initiera dyra åtgärder. Med Kanarieöarna hoppas vi att tröskeln för mätning kommer att sänkas betydligt, säger Bolle.

Mätaren ska vara lika exakt som normalt, traditionell spårfilm.

Enkelt att kolla fler rum

Nordberg är ett av de områden i Oslo där det finns en stor fara för radon. När Gaute Borgå Asserson erbjöds en möjlighet att köpa spårfilmer från en förare, bröt han den och lade filmen i källaren. Den låg där i sex månader innan den skickades in för utveckling. Radonvolymen låg omkring femhundra becquerel.

- Det är för mycket. Men vi har inget vardagsrum i källaren, och jag började undra hur det var i resten av huset. Sedan kom jag över Kanarieöarna och upptäckte att det passade mitt behov att kolla fler rum. Det är lätt att flytta från plats till plats, och jag kan även läsa av både medelvärden och se hur det varierar beroende på hur mycket vi luftare och så vidare, säger Asserson.

Kommer prova åtgärder

Han tar de höga radonvärdena i källaren med lugn. Kanarieöarna visar också att värdena i vardagsrummet och andra bostadsområden är mycket lägre.

- Vi kommer att göra något åt ​​problemet. Men det är inte predikat och jag vill hitta en enkel men bra lösning; inte bara hoppa på ett eller annat djur, komplicerad installation, säger Asserson, som tror mycket kommer att lösas genom att få bättre luftning i källaren.

- Om jag fixar det med några enkla ventiler, ett slangrör eller helt enkelt mer öppna fönster, har jag inte bestämt mig än. Men det bästa är att jag nu kan testa lite med mitt eget tempo först. Om jag inte får det, kan jag få hjälp av experter. Men processen känns lättare och mer under min kontroll, nu när jag lätt kan kontrollera effekten av åtgärderna själv ", säger Asserson.

ADVERT

Mest populära