All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Strålning eller konvektion när ny ugn ska väljas?

Ska du köpa en ny ugn för stugan eller hemmet? Då bör du lära dig begreppen strykugn och konvektionsugn.

Medan en strålningsstråle värms direkt från själva eldstaden sprider konvektionsugnen varm luft in i utrymmet genom spåren. Den stora delen av konvektionsugnar avger också någon form av strålningsvärme genom värmen som utstrålar genom glasdörrar och andra glasfält i ugnen.

Väggen bestämmer

Vad skiljer en radiator från en konvektionsugn är sidoväggarna. En radiator är enkelväggig medan en konvektionsugn är dubbelväggig. Dessa är de två väggarna som möjliggör konvektionsvärme. Kallluft som dras genom luftluckor värms upp i kanalerna mellan de två väggarna innan den stiger och försvinner genom ventilerna ovanpå ugnen. Detta leder till en cirkulation av den varma luften och du kommer att sprida värmen in i rummet.

Inte bara antingen: Med tillvalskort kan Dovre Cinderella omvandlas till en konvektionsugn.

Denna effekt medför också att ugnen inte är lika varm som en ren strålningsugn. Den senare kan bli mycket het och måste därför placeras något längre bort från brännbart material än en konvektionsugn.

Vad är det bästa?

Vad du ska välja beror på vad du behöver eldstaden. Enligt Uppvärmningsvetenskap kommer en strålningsugn att passa bra i att dra hus eller bostäder med högt i tak. Om du är beroende av att få temperaturen snabbt på en bekväm nivå, till exempel när du kommer till stugan på fredagskvällen, är radiatorn också ett alternativ för dig.

Läs också:

Köp en ny vedspis? Tänk på detta!

Vedovner är populär i Norge. Storlek, plats och rökuttag är bara några av de saker du bör tänka på innan du köper vedeldad spis. Vi ger dig råd om vad du ...

Om ugnen är den främsta uppvärmningen av hemmet under vintern, bör du välja en konvektionsugn som sprider värmen bortom rummet. Det är också trevligt att använda om inredningstrådar för strålningsvärme.

ADVERT

Mest populära