All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Sett det här tricket förut?

Forskare Jan Thomas Rosnes i livsmedel forskningsinstitut Nofima säger klicka egenskap som vi verkligen kasta för mycket mat.

- Det uppskattas att den genomsnittliga hamnar kastar en jättestor 30% av vad du köper in, och då är det speciellt frukt och grönsaker som hamnar i soporna.

Detta verkar Rosnes är alltför mycket.

- Det måste finnas något, både när det gäller planering när man agerar i, men också inte minst kunskap om hur man lagra olika livsmedel som de kommer att stanna så länge som möjligt.

SLAPP OCH TRIST: De flesta människor kämpar för att kryddorna ska vara kvar. FOTO: Trine Jensen

Men ingen av oss som måste verkligen kasta mat som har förstörts. Både för att det är mat har vi betalat bra pengar för, men också för att det är äckligt på så många andra sätt.

Men oroa dig inte. Här är de tips som håller maten sund och hälsosam - så länge som möjligt.

Korrekt förvaring i kylskåp

När det gäller lagring av mat är dagens kylskåp det viktigaste verktyget vi har. Men det är inte lika enkelt som att trycka allt i kylen och tänka att maten automatiskt håller sig frisk under lång tid.

- Här synder många, förklarar kommunikationschef för formatet projekt med känsla AS, Anne Marie Schröder, Klicka Property.

- De flesta människor har en sådan tendens att klämma kylen full när de har varit shopping - utan att vara medvetna om de zoner - i nyare kylskåp - så gott att ta hand om maten. Kött och fisk bör till exempel ha mycket kallare än frukt och grönsaker.

För att vara mat lagras

Torr och rumstemperatur

avokado

Aprikos

Banan

Citrus

Kiwi

Vitlök

melon

nektarin

lök < 999> Pear

Peach

Plommon

ananas

Potatis

Mörka och kyls (kylskåp)

Äpplen

bönor

Carry

Broccoli

Kål <999 > morötter

blomkål

Selleri

Majs

gurka

Ginger

druvor

spenat och andra gröna bladgrönsaker

Fungi

(Källa:. Matprat com, Annemarie Schrøder, Buzzfeed. Com)

Schrøder förklarar att i kylen - som annars - är värmen stigande.

- Därför ska de saker som är kallast, som kött och fisk, hållas längst ner och temperaturen här bör inte överstiga 2-4 grader. Undersökningar visar att särskilt färsk fisk och bearbetade köttprodukter får många dagar längre hållbarhet, desto kallare lagras de ner till 2 grader.

Grönsaker bör dock hållas i en separat låda högre upp i kylen - om du då inte har ett kylskåp som är så nytt att det har separata zoner för frukt och grönsaker.

Det finns också goda tumregler när det gäller att få resterna att hålla längre:

- Rester av måltider bör inte vara i kontakt med varandra - i allmänhet bör alla förgängliga insvept ordentligt för att förhindra lukt och smak föroreningar.

Dessutom bör tomat och gurka inte placeras bredvid varandra, och enligt Schrøder bör äpplen också lämnas ensamma på grund av den etylengas de utvecklar.

När det gäller mjölk och ägg kan experten också ha råd.

-Mjölk ska hålla det kallt och mörkt och håller länge efter utgången av datumet om det är lagrat korrekt. Om du är i tvivel, även om det luktar OK, kan du använda den i matlagning där värme eller kall behandling är inblandad.

TIPS:

Studier visar att om du sänker temperaturen från 8 till 4 grader i kylskåpet, förblir mjölken upp till 2 veckor längre.

Ägg behöver dock inte vara så kall som andra färskvaror. - Men de håller också längre om de är i kylskåpet med tiden, berättar Schrøder.

INTE BRA VÄNNER: Lök och potatis bör inte förvaras tillsammans - det förkortar livslängden för båda. FOTO: Trine Jensen

EPLER + POTET = SANT: Håll potatisen ihop med äpplen och undvik spridning. FOTO: Trine Jensen

Temperaturen är viktig

När det gäller att få mat att vara så länge som möjligt, är det viktigt att veta vilken temperatur de olika matvarorna är bäst i och vara hälsosamma så länge som möjligt. < 999> - Undersök inte betydelsen av temperatur när det gäller att hålla mat fräsch, rekommenderar Rosnes.

- Men det finns få som verkligen vet om detta. Frukt och grönsaker varierar till exempel mycket när det gäller hur man lagrar dem, och många misslyckas och slutar kasta mat.

Rosnes förklarar att tomater är ett bra exempel.

- De flesta butiker tomater fortfarande i kylskåp, i synnerhet kanske körsbärstomater som du använder i sallad och liknande, men tomat trivs i själva verket de bästa i 12 till 14 grader, och därmed temperaturen i kylskåpet alltför låg, och de är mjuka och skadad.

Samma sak gäller paprika och gurka, som också hålls för kalla.

- Hårda grönsaker som morötter, morot, broccoli och persilja kan å andra sidan vara lite svalare och tål ett fint kylskåp, förklarar Rosnes.

- Potatis ska vara kallt, men helst inte i kylskåpet. De bör också ha minst ljus.

Schrøder förklarar att en tumregel kan vara att komma ihåg var frukten eller grönsaken kommer ifrån.

- Allmänt råd är att tropisk frukt - icke naturlig frukt i Norden - måste ligga på köksbänken - åtminstone tills den är mogen. Bananer är till exempel mycket spröda på utsidan om du lägger dem i kylskåpet, men om du förvarar dem i en perforerad påse på köksbänken, behåller de bäst. Då förlorar de inte fukt.

ASPARGER: Visste du att det bästa sättet att hålla sparrisen är att behandla dem som färska blommor och lägga i en vas med vatten? FOTO: Trine Jensen

Frysta örter i glassformer

Det är ett tema att hålla mat för den längsta möjliga hållbarheten. Det finns hundratals smarta - och mer kreativa - åsikter och riktlinjer.Här är några smarta tips från Buzzfeed-webbplatsen om hur man får regelbundna livsmedel längre:

1. Häng på lök i strumpbyxor.

Lök som hålls på rätt sätt kan bestå i flera månader.

- Häng slingan upp i strumpor, förklarar Buzzfeed-webbplatsen.

- Slå en knut på strumpbyxorna, mellan varje lök och lämna en plats där den är ganska mörk och svalare än rumstemperatur.

2. Frysta fjäderlök och purjolök i plastflaskor

Har du läsk och vårlök som blir bruna och avslappnade? Skär i små bitar, lägg en ren, tom plastflaska och frys.

3. Har inte potatis och lök ihop.

Nej, det här är en dålig kombination. Båda är bortskämda snabbare.

4. Förvara potatis med äpplen

Äpplen och potatisarna är perfekt tillsammans.

- Äpplen ser till att potatisen inte växer, förklarar platsen ...

LAGRING: Det är ingen slump där i kylskåp - och hur - lagrar du maten. FOTO: Trine Jensen

5. Frysa örter i olivolja

Bly av färska örter förstörs så snart du har lämnat hem från affären? Försök frysa örter som ligger på gränsen mot att de förstörs i någon olivolja i en glassform.

6. Sätt sparris i en vas.

Enligt Buzzfeed bör asparges helst förvaras som en bukett färska blommor: i en vas med vatten.

- Detta tips är faktiskt mycket effektivt, förklarar Rosnes.

- Jag har bekräftats av kockarna på Gastronomiska institutet, vilket förklarar att det bara är sättet att lagra Aspargus. Ibland håller det faktiskt också bara vatten på en liten bomull när du sätter botten på vasen och lägger sparrisen på plats.

7. Har silverfolie runt banans spets

Blybanor som blir brun i 1-2-3? Prova här: Packa lite silverfolie runt spetsen där bananerna är fästade på varandra. I slutändan kommer de att hålla sig bra i upp till 5 dagar längre.

TIPS

: Bananer bör förvaras för sig själva på köksdisken, inte med annan frukt.

Bli inte sjuk över middagsrester.

VAR INTE BROWN: För att bananer blir bruna, kan du sätta ihop spetsen tillsammans med lite silverfolie. FOTO: Trine Jensen Många människor har kvar kvar när middagen konsumeras och äter detta till middag, nästa dag eller jobbar lunch och lunch, så sparar du tid och pengar. Men akta dig, att äta uppvärmda livsmedel kan vara skrämmande om du inte har tagit hand om resten ordentligt.

- Många tycker fortfarande att het mat bör lämnas på köksbänken och kylas helt innan den läggs i kylskåp, förklarar produktchefen för Anticimex, Hanne Høgberg, till Klik Bolig.

- Men det här är inte korrekt och kan också vara syndigt farligt.

Høgberg förklarar att många gör det för att de är rädda för att sätta varm mat i kylskåpet ökar temperaturen i kylskåpet, så att annan mat upphettas och förstörs.

- Men det här är inget problem idag i moderna kylskåp, förklarar produktchefen.

- Här matar du maten snabbt, utan att maten skadas.

Høgberg förklarar att du kan äta middag på bänken i en halvtimme. Inte mer.

- Efter detta har temperaturen i maten kommit ner till en ledtråd för att hålla den i kylskåpet. Att låta maten stå länge ökar chansen att bakterier börjar växa avsevärt.

Rosnes håller med om.

- Det är farligt att låta maten stå framåt. Och tro inte att det bara är kött och fisk. Du måste vara snabb att svalna. Pasta och ris är nästan lika farligare att lämna.

I ris och pasta - mat med mycket stärkelse - det finns bakterier som kan överleva matlagning. Om dessa får stå vid rumstemperatur en stund börjar sporer växa i dessa.

- Det här kan snabbt utvecklas om man äter maten får man en smittsam dos av bakterier, förklarar Rosnes.

- Så jag skulle nästan vara noga med att inte låta pasta och ris stå på köksdisken än jag ville ha kött.

LÄTT INTE DET BERÄKNAS: Varm mat ska inte stå ut på köksbänken tills den är helt avkyld - det är faktiskt dödligt. FOTO: Trine Jensen

ADVERT

Mest populära