All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Borsta upp under lågkonjunkturer

- Folk fokus på hemmet minskar inte även om ekonomin är instabil. Kanske är vi faktiskt mer oroade över att ha en trevlig tid runt oss när vi stannar hemma, säger Truls Vasvik, seniorkonsult vid Prognoscentret.

Inte stora investeringar

Precis av den anledningen slutar vi inte dyka upp, men vi skämtar också upp mindre saker. Vi håller tillbaka de stora investeringarna, till exempel nytt kök eller totalrenovering av badrum.

- Men det här är också kopplat till bostadsmarknaden. De stora investeringarna görs ofta i samband med flyttning. Och när människor inte rör sig, är det inte heller många sådana projekt som behövs. Människor borstar ofta på vad de har, säger Vasvik.

Tapeter säljer

Vissa produkter är mindre cykliskt utsatta än andra. Måla och tapeter säljs bra, trots en skakig ekonomi. Detta bekräftar också de som säljer produkterna.

- När det gäller både förlust och invändig målning, har vi faktiskt sett en svag ökning av omsättningen jämfört med samma period förra året, rapporterar Arne Henry Grottvik, General Manager på Montér Stormarked Haugesund.

Enligt Vasvik är detta ganska typiskt för nedgångar.

- Om vi ​​tittar till England, där lågkonjunkturen började lite tidigare än här hemma, upplevde de en total minskning av gör-det-själv-marknaden åtta procent under andra kvartalet, medan färgen snarare ökat med två procent under samma period, säger han.

Psykologens kraft

Både branschen och analytikerna är överens om att det finns mycket psykologi på bilden.

- Vi märker att tidningens uppslag påverkar människors köpvanor. När de mest pessimistiska rubrikerna pryder tidningarna blir människor mer motvilliga. När sådana berättelser nästa vecka är mer positiv, är också kunder mer positiva och villiga att köpa, säger Björn Agerup av färgglada Agerup vid Majorstuen i Oslo.

Men enligt experter har vi ingen anledning att vara väldigt rädda för sin egen ekonomi.

- Om du inte har för avsikt att byta bostad och ha ett fast jobb är den här finanskrisen inte så viktig för de flesta, säger Vasvik.

Hur är det med 2009?

Handels- og Servicenäringens (HSH) presenterade nyligen de senaste siffrorna som de förutspår en markant flackare tillväxt inom byggsektorn under 2009.

- Nästa år, räntorna går ner, och människors köpkraft ökar. Trots att rapporten till HSH inte var mycket positiv var det inte heller extremt negativ jämfört med hela den svarta bilden som har dragits i media, säger Vasvik.

Enligt Grottvik i Montér i Haugesund ses en liten minskning på konsumentsidan, medan affärsdelen av verksamheten är som vanligt.

- Det är uppenbart att vi inte förväntar oss 2009 att vara ett superår, men jag ser inte heller svarta på framtiden, säger han.

ADVERT

Mest populära