All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Renovera Lofoten

Ståle Stenersen (60) minns väl hur han och resten av familjen var tvungen att ligga på flatbädden i vardagsrummet varje gång orkan skräp och slet huset när han var en liten pojke.

- Fader var helger och hemma bara på helgerna. Han var rädd för att något skulle slå windows på översta våningen. Nedre våningen hade vi stormluckor som vi satt framför glasögonen när dåligt väder rapporterades. De var gjorda av massivt trä och var lättillgängliga med trappor. Vi lärde oss tidigt att höra "han" när vinden steg, säger Stenersen.

pendla: Gunhild och Ståle Stenersen gjorde hus i Lofoten till hans hem nummer två. Här reser de så snart de har en semester. Utanför är de snart färdiga med vad som måste göras. Allt som var lös måste gå in i huset, och han är fortfarande upptagen. Även i mitten av sommaren. Den sitter i ryggmärgen. Därför har allt som har gjorts med huset byggts de senaste åren med avseende på vädret. Därför var det också ett stort garage - så allting kan lagras inomhus.

- Det är absolut nödvändigt att bygga för orkan här i norr, säger Lofoten prata - även Smedvik ligger på insidan av yttersidan - på Vestvågøy; ungefär halvvägs mellan Leknes och Svolvær.

Måste tömma första

De flesta som tar över ett gammalt hus börjar borsta inuti. Gammaldags kök snabbt ersättas med strömlinjeformade moderna skåp och bänkar med elektroniska hjälpmedel, får badrum dyra utländska plattor och väggarna är målade och tapetserade. Men sådana trodde inte Gunhild och Ståle Stenersen trodde. Fastigheten i Lofoten tog över dem 2013. Redan nästa vår låt dem på taket, ersatt fönster och dräneras vid sidan av huset. Husen ligger så många hus i Lofoten ligger - på en sluttning; på baksidan finns berg framför havet. Från berget och ner de långa lögnerna där fåren fortfarande betar, säger vattnet nedåt. Mycket vatten. Innan det sprang in i en grus genom huset och ut på nackdelen.

- Vattnet från bergssidan och diverse är ett konstant problem. Innan det kunde hela gården böja när det regnade. Och i ladan, i vad var makrill, kunde det ibland vara vatten en halv meter uppe på väggen. Nu är det torrt, både i ladan och i källaren.

NY DRÄNGNING: Vatten från toppen av fastigheten har alltid varit ett problem. Nu är det för det mesta ledt bort, och runt huset och ladugården har man lagt en ny dränering. Men då spenderade paret om 200 000 kronor på dränering. Tvärs över egendomen är en skärande vägg som leder vattnet till sidan. Alla källarväggar, både på huset och i "fjøsen", har fått en ny primerplast. Allt är gjort ordentligt.

- De åtgärder vi har gjort har tydligt arbetat, Ståle Stenersen ler lyckligt och visar en torr källare.

Taket lyftes

Roy Hansen har hjälpt till de olika uppgifterna. Han arbetar i farbror Jan Robin Hansens företag. Den största utmaningen var taket, tänker han.

- Det finns timmer i väggarna i den äldsta delen av huset, och allt är skeivt. Allt måste anpassas på plats. Men vi var väldigt nöjda med vädret. Det fanns inte ett snöstårn i luften men det var tidigt på året.

De lämnade det gamla taket. Och då gällde det nya löftet tio grader. Önskan var att anpassa den till gammal nordlands arkitektur. Eaves togs också lite ut - för att skydda väggen så mycket som möjligt. Men det är en balans, för det är för långt ut ur vinden. Från gammalt var taket täckt med kartong. Sedan lades en skiffer från en gammal skola. Nu har de valt att täcka Decra-plattor.

- Vår erfarenhet är att det är ett material som är bra i klimatet här norrut, säger Stenersen.

- Plattformarna tål väder och vind.

Generation Residence

Fönstren och ytterdörrarna har också bytet byt ut. Ursprungligen fanns det tvåbladiga fönster i huset, men en gång på 1970-talet byggdes mop fönster. Nu är det tvådelat glas igen. Det gör någonting om husets utseende. I sydväst har de valt fönsterfönster eftersom de kan vara bättre än fönster som kan öppnas. Den äldsta delen av huset är en tredjedel av ett hus som stod lite längre ner, närmare havet.

- Min farfar ärvde en tredjedel. De andra två delarna blev hus av två andra egenskaper. Sedan byggdes det i etapper, förklarar Ståle.

Han växte upp med föräldrar och två syskon i ena änden av huset. Far-och morföräldrarna stannade i den andra änden av liket. Så småningom var det ett litet större vardagsrum och en biskop tillbaka. Ståles far byggde också en ny ingångssektion framför.

Investerat i nya bad

Under 2015 expanderade andra våningen. En förlängning på sidan togs upp helt, vilket gjorde det till ett större sovrum och badrum. Därifrån fanns en ny slagmark med ett litet gästbadrum. På framsidan byggdes en ny och större veranda. På sommaren brukade paret måla hela huset. Förra sommaren byggdes ett garage där det tidigare var ett brunnhus. Låvebrua restaurerades och ny ladugörr infördes. Men det finns fortfarande något kvar utanför:

- Vi har lämnat skrapning och målning av ladugården, säger Gunhild.

Taket av "fjøsen" måste också bytas ut. Det finns evighetsregister som lades 1959. På önskelistan ingår också nya staket och en grind.

- Och då måste vi göra något om trädgården. Allt grävningsarbetet har förstört mycket av vad som var. Arbetslösa, därför är vi inte, hon ler.

Tidigare har de bara gjort lite saker. Kök, vardagsrum och hall står för en promenad.

- Vi vill helst hålla så mycket som möjligt. Jag är verkligen riktigt "retro". Därför älskar jag respatexbordet i köket och den gamla köksinredningen. Problemet är att det är lite lågt och det finns lite utrymme för matlagning. Gamlestua, finstua om du vill, ska stå som den är.Men i vardagsrummet tar vi ner den gamla tapeten och lägger till nya. Och sedan tar vi bort PVC-beläggningen på golven och hittar den gamla bordsduken. Idag är vi inte så förtjust i sådana beläggningar, men det var ett stort framsteg när de låg. De gjorde att det drog mycket mindre från golven ", säger Gunhild Stenersen.

Även om hon är från söder älskar hon att vara här. Det långsamma norra livet med långa ljusa sommarnätter och promenader på sjön för att fiska på middag är i stark kontrast till det upptagna kontorslivet i huvudstaden på vintern. Att det har varit mycket arbete och lite gratis spelar ingen roll. För två år sedan firade de jul och nyår här för första gången. Det var också atmosfäriska och trevliga. Men inte att övervinna tidsfrister.

- Nej Jag vill inte stanna här på vintern. Då är det för mörkt här.

ADVERT

Mest populära