All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Kitty för alla hus

Norge i Europa-top när det gäller astma händelser. Det har varit en stadig ökning av denna sjukdom under de senaste 40 åren. Astma förekommer nu hos 20 procent av barn och ungdomar i Norge. Resultaten är hämtade från de stora barnstudierna vid Ullevål Universitetssjukhus HF (2006), som följde nästan 100 barn från födsel till 10 år.

Astma skadedjur orsakar föräldrar och vårdnadshavare att hitta bra, allergifria alternativ när barn frågar efter ett husdjur.

Djur i bur

Alltför många barn uppstoppade djur en liten ersättning för en riktig djur, men mjuka uppstoppade djur är stoftavskiljare som kan orsaka kramper.

- Ett råd är att ha uppstoppade djur i glas fall i rummet eller i lådor, säger rådgivare Rose Lyngra av norska Astma- och Allergiförbundet.

cool cats glada pojkar

Isaac S. Rygh (7) är en av många barn i Norge som har kämpat med barnastma. Han hittade astma vid 2 års ålder och har sedan haft goda och dåliga perioder av sjukdomen. Liksom många andra barn har han velat ha ett husdjur, helst katt eller hund, men det har inte varit relevant. Han och bror har många snygga djur, men det är inte exakt detsamma. Dessutom skapar korna mycket damm i barnens rum, så det borde inte vara för många av dem.

Tidigare önskade Isaac ännu mer snygga djur. Nu har han fått det, men inte av den allergeniska typen. Klistermärken av små och stora kattpussar vid sängen har blivit lösningen.

- Jag tror att kattpussarna är fantastiska, säger Isak, undrar om han kan få mer "klibbiga katter". Bror Lavrans tycker också att det är coolt med katter på väggen.

Lätt att använda husdjur

- Klistermärkena kan enkelt placeras och avlägsnas och passar släta ytor som väggar, fönster eller dörrar. De kan också limmas på den släta plattor, men inte på ojämna tapeter typer, säger Jens Thore Sirnes från Inspiration Inredning Import, som säljer Pussy Cat till Norge.

Ett tips för att få klistermärken att hålla sig bra är att ha lite vatten på baksidan innan de klibbar upp dem och torka sedan dem med en hårtork efteråt.

Om du blir trött på stickmärken, eller vill flytta dem någon annanstans, är det lätt att ta bort dem från väggen.

ADVERT

Mest populära