All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Ren njutning på terrassen

Det tyska företaget Osmo producerar produkter och färger för ytbehandling av trä. Anders Døvre och Kai Hestnæs från företagets norska försäljningskontor har fått uppdrag att visa tvätt, städning och oljebehandling av terrassen.

När en terrass ska rengöras och oljas, är det viktigt att använda mycket vatten.

Välsignad blandning

Häll gul på terrassen och njut av ett tunt lager över det.

- Det första att göra är att fukta terrassen. Använd trädgårdsslangen och spola terrassen tills den blir våt. Efteråt kommer vi att tillämpa Osmo Trefornyer Powergel . Fördela gelén jämnt över hela terrassen. Den kan användas på alla skogar och säkerställer att smuts och smuts löser sig. Det passar också snyggt på väggarna eftersom det inte flyter, säger han.

Anders kostar gult i kryckor och krokar. Han säger att rengöringsgelén säljs i halvlådor för trädgårdsmöbler och 2, 5-liters lådor för terrasser. Då kommer det också med en smart pensel.

- Nu kan vi ta en kaffe och låt gelen arbeta i 20 minuter, säger han.

En bra skrubb

Gelén blandar dig med vattnet från de fuktiga terrasserna. Då är det dags att skrubba väl.

Efter rasten kommer Anders att fuktar terrassen innan han lossar träet med en skrubbkudde. Kai Hestnæs är med. De skrubbar lång och bra. Geleen har fått jobb, och smutsen avtar.

Maskin

Osmo har också en egen skrubbar som snabbt och effektivt kan ta stora områden.

- Vi har också en maskin som också kan göra detta jobb. Den är effektiv för större områden, men med en prislapp på cirka 20 000 kronor är det förmodligen mest relevant för den professionella marknaden. Se hur det lätt drar vatten, gelé och smuts, säger Anders, som han trycker på maskinen framför sig. Det lämnar en ren yta, och den ursprungliga färgen på träbrädorna visas.

Måste tvättas årligen

- Du får samma effekt även om du skrubbar och spolar manuellt, men det tar bara lite längre tid.

- En terrass är mer lerig än vad vi tycker om. Vårt råd är att tvätta det ett till två gånger om året, säger han. Terrassen tvättas nu, rengörs och rengörs. Nu är det klart för ännu mer vatten. Efteråt torkar det några dagar innan oljan fortsätter.

Få färgerna

Osmo oljebi ser till att träet är tillbaka i sin ursprungliga färg.

Två dagar senare är Anders på plats igen. Han tar med sig Osmo Terrasse och Wood Protection Oil Beast . Termokortet ska infogas med färgen Teak, och termougnen kommer att få Red Cedar . Färgbrädorna hade när de var nya.

- Termobehandlat trä bör initialt bli grått. Men inte alla som verkar grå är så söta. Då kan vi använda vår oljebok. Det ger den ursprungliga färgen tillbaka till skogen, säger han.

Ritar tunna lager

Oljebok och den utrustning du behöver.

Anders berör lite i lådan och hellre oljan i ett litet kärl. Sedan dämpar han applikationsborsten i botten.

- Vår olja ska endast appliceras i tunna lager. Inte tjock och mycket som andra uteplatsoljor. Här får endast tunna skikt dras utåt. Ett tunt lag i år och ett tunt lag nästa år. Så du behöver inte få en för jämn yta, säger han.

Osmo oljebönor bör appliceras i tunna lager med en separat applikationsborste.

Torka en dag

Oljeboket ger träfärgen och skönheten.

En lätt borstat borste är lämplig för oljering av hörn och kanter och där applikationsborsten inte kommer.

- Torktiden för denna olja är 5-8 timmar. Ett tips är att städa och tvätta terrassen på en torsdag. På söndagsmorgonen kan du applicera oljan och på söndagskvällen kan grillen tändas på en ny och frisk terrass, säger han.

Anders säger att en oljedriven terrass normalt är stabil i 3-5 år om du regelbundet tvättar terrassen ett par gånger om året. På impregnerat trä håller oljan på upp till fem år så länge du tvättar med en terrass, tvättar en till två gånger per år.

ADVERT

Mest populära