All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Pus upp försäljningsvärdet

- För att vända lite, kan jag åtminstone säga att det finns badrum och våt gå priset flesta, om inte i ordning. Detta beror på att rummen är dyra renovering och du inte kan eller bör inte göra det själva, säger VD för NITO-tariff Kai-Haftor Olsen.

Smaka mer än det kostar

Badrummet är det dyraste rummet i ett hem att borsta upp. Det är naturligtvis också här att du har de flesta frågor. Om ditt badrum är av dålig standard kan det vara mycket olyckligt för priset.

- Du får mycket i en tariff genom att ha ett välfungerande bad. Det betyder mycket för köpare att komma in i ordnade relationer. En total renovering ger en stor vinst i själva taket till fördel för ett badrum med stora brister. Men du får inte vinna något särskilt liv till slutkursen, säger Olsen.

Olsen vill ändå inte att alla ska byta sitt badrum om de ska flytta.

- Så länge badrummet är utan fukt och allt fungerar, det kan också vara klokt att lämna det som det är. Många köpare kanske vill göra ändringar ändå, vilket gynnar ett badrum de kan städa upp. Mest viktigt är att badrummet håller vått rumstemperatur.

Titta på marknaden

- Om renovering är dum eller inte kan bero på många faktorer. Det svåraste är att du själv inte väljer dina budgivare. Människan är alltid i händerna på vem som ska visas och som är intresserade av fastigheten, säger chefen Chrsitan Vammervold Dreyer i Association of Real Estate.

Dreyer tycker det är en bra idé att se vilken marknad som ska säljas innan man bestämmer vad man ska göra.

- Empiriskt ser vi att renoveringsobjekt eller objekt där du behöver för att fräscha upp någonting går hög i tider av dålig tillgänglighet. Då finns det små bostäder att välja mellan i de olika segmenten, och ofta kan köpare komma mellan två prisklasser. Lösningen för dessa kan då vara att falla i pris och sedan rusa upp för resten av sin budget. Då har de också möjlighet att gå över priset eftersom de har mycket att fortsätta, säger han.

- På samma sätt ser vi att på en marknad överflöd av bostäder finns det nyrenoverade och nästan redo att flytta objekt som är mest attraktiva, för då är de priser som lägre och vadslagning mindre krävande.

Var inte unik

- Väljer man ändå att möblera det är naturligtvis klokt att inte vara alltför elastisk i valet av lösningar. En bra tumregel är att om du väljer en lösning bara en av tusentals skulle monterade, kommer sannolikt också bara en av tusentals liknande lösning. Därför bör man vara relativt neutral. Smidig kan också göras på ett smakfullt sätt, säger Olsen.

Detta är Dreyer helt överens

-. Bad för eksemplel den mest personliga rummet i bostaden.Du kan snabbt förlora en budgivare eftersom de inte gillar badrummet så bra som du gjorde. Då är det viktigare att tänka på andra detaljer, säger Dreyer.

Tänk hela

- Det är också viktigt att hemmet inte ses som ravaged och defaulted. Det lönar sig att ge en ansiktslyftning till saker som verkar vara slitna. Att hemmet används inte spelar någon roll, men det borde inte verka som vanligt. Att ändra karma och trösklar, och kanske rulla över slitna väggar med färg hjälper till att höja intrycket av hemmet. Här är det relativt små kostnader i samband med arbetet, eftersom du kan göra det själv, säger Kai-Haftor Olsen.

Du behöver inte gå med lupe för att hitta alla misstag. En mäklare har god erfarenhet av att se vad som fungerar och inte fungerar.

- I en försäljningsprocess kommer mäklare att ge tips om vad som ska åtgärdas. Typiska skönhetsfläckar som folk märker, mäklaren kommer att tipsa om att åtgärdas. Dessutom kan mäklaren också ge tips om små saker som inte är relevanta, säger Dreyer.

Här kan du spara energi

Det finns dock ett antal platser där det inte är så hemskt att fortsätta göra ett bra jobb före hemförsäljningen.

- Kök är i stort sett ett rum som många människor vill sätta sin personliga touch på. Köket har blivit ganska överkomligt, och de med renoveringsbudget tar också plats för att ändra detta ändå. Vi har sett många fall att nästan helt nya kök har rivits och ersatts med en ny. Om köket är funktionellt och ser normalt ut, kan du bara spara dessa pengar, säger Olsen.

- Parkett är ofta ett stort och tidskrävande jobb att göra något åt. Det är en krävande process som inte kommer att få mycket stor inverkan på tariffen. En liten bit, men inte så mycket, det lönar sig att antingen ändra det eller helt renovera det. Ofta köpare kommer också att ändra detta själva eftersom de kan välja på egen hand.

I källaren finns det ofta dolda fuktfångare. Men i själva verket är det inte alltid nödvändigt att göra något åt ​​det.

- Fukt är aldrig fördelaktigt, men vara öppen och ärlig om eventuella problem i källaren. Det kan finnas många villkor som inte nödvändigtvis betyder att det här inte nödvändigtvis är en dålig sak, och lösningarna kan ofta vara enkla ", avslutade han.

ADVERT

Mest populära