All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ger ålders rabatt på bostäder

En bostadsmarknad på vägen ner, har gjort att fastighetsmäklare och byggare har blivit mycket kreativa för att få säljas utanför bostadsprojekt. I Drammen har DnB Nor Eiendom infört en åldersrabatt i det nya bostadsprojektet Bragernes Strand. Det skriver dt. nej idag.

KALKULATOR: Hur mycket kostar ditt hem?

Åldersrabatt innebär att köparen får 1 000 kr rabatt på inköpspriset för varje år som han eller hon har bott. Om du är 60 år och köper bostäder i projektet får du 60 000 kronor rabatt.

- Utvecklaren har velat avge hem och fann att detta är rätt sätt att skapa medvetenhet, säger marknadsdirektör Rune Garborg i DnB NOR Eiendom.

Men han vill inte säga någonting om han tycker att åtgärden kommer att ha någon stor effekt på en mycket långsam och nedåtgående marknad.

- Alla prissänkningar ger en positiv effekt. Om detta kommer att få mer effekt än andra åtgärder, kommer jag inte att kommentera, säger Garborg till DinSide.

Han säger att han inte vet om fler projekt som erbjuder en liknande rabatt.

LÄS ETT: Stadens fulaste husprojekt

Syra för unga?

Rösta!

Tror du åldersrabatter är ett bra mått på bostadsmarknaden? (Closed)

Well. Endast om det används, omvänt, till den yngre förmån (42%) 108

Nej (31%) 79

Ja (27%) 68

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter.

Den yngsta på bostadsmarknaden kan tro att åldersrabatten är orättvis. Det verkar inte som DnB Nor Eiendom.

- Det är inte den yngsta som är målgruppen i det här projektet. Det här är hem i det övre segmentet, så målgruppen är ursprungligen odlad, säger Gardborg.

Vad menar du? Säg din åsikt i debattfunktionen längst ner i artikeln?

Fina med rabatt

Det här är inte första åldersrabatten används i marknadsföring. Till exempel kör Brilleland kampanjer där du får en högre procent rabatt på utvalda ramar som din ålder är.

Men det är ett ganska nytt fenomen som åldersrabatter används för att sälja hem.

- Det här är inget problem vi har diskuterat tidigare, säger sektionschef Jo Gjedrem i konsumentrådet.

Han säger åldersrabatt är bara problematisk om det verkar mycket diskriminerande mot vissa kundgrupper.

- Det finns många sammanhang där pensionärer få rabatter, men om det verkar direkt diskriminerande, till exempel att ungdomar vägrar att köpa, de måste ha ett giltigt skäl för ett erbjudande sådan rabatt, säger Gjedrem DinSide.

Läs också: Bostäder för oskulder och spelmän

Bostadsmarknaden i nedgång

Nedgången på bostadsmarknaden har eskalerat under de senaste månaderna. Från september till oktober sjönk priserna i genomsnitt med 4, 2 procent. Korrigerade för säsongsvariationer föll med totalt 2, 9 procent.

- Det här är det största enskilda fallet vi någonsin har spelat in i statistiken, sade ett bekymrat huvud för Norges fastighetsmäklare Christian Dreyer.

Läs ärendet: Stort fall i huspriserna

ADVERT

Mest populära