All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Vakt mot damm

Både vid öppning av påsen, när innehållet töms in i burken och vid blandning med vatten, vi exponeras för damm. Dammet virvlar upp, och vi får det i nacken och ögon, vilket kan orsaka hosta, täppt näsa, ont i ögonen etc. Exponera en damm regelbundet under en längre period kan damma ännu mer allvarliga hälsoproblem.

Men för en konsument som för det mesta utsätts för damm i mindre doser medan man renoverar hem, är dammet inte skadligt. Den övergående irritation i luftvägarna kan fortfarande vara mycket besvärligt, och gör renoveringar svårare än det behöver vara.

Skyddsutrustning

För att undvika andning av damm från kakelplåten kan en mask göra ljudet. En mask i klass P2 för fint damm är i de flesta fall tillräckligt. Eventuellt kan du välja en mask som också har utandningsventil för extra skydd.

Ett par enkla skyddsglasögon kommer att ha en bra effekt om du också blir av med damm i dina ögon.

Ny lim som inte ger upphov till damm

Nu börjar också tillverkare av lim för att fokusera på problemet med damm, har Henkel tagit tag i problemet och lanserar nu en ny lim, CM 90 Easy Flex PLUS. I detta lim reduceras mängden farligt damm med upp till 80 procent, vilket skulle vara till stor nytta för den som kommer att lägga kakel. Limet bör också vara lättare att applicera och mer trött än traditionellt kakelklister. Produkten ska köpas i byggbutiker över hela landet.

ADVERT

Mest populära