All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Skydda timmer väggen i badrummet

Det är bra sätt att tillämpa färg på en gammal timmervägg - även i badrummet. Naturligtvis antas det att det är skrivet att vattensprayen inte är direkt på denna vägg.

Vi pratade med Thor Ingar Røneid, en teknisk servicechef på TreStjerner. Han har förslag på tre lösningar som han tror kan fungera, beroende på vilka krav som ställs.

Viktig förberedelse

Oavsett vad du väljer att gå till är det viktigt att du tvättar noggrant först.

- Rengör ytan väl med en lämplig detergent, som TreStjerner Golvrengörings eller Tyrilin Panel Rengöring. Då får du en bra utgångspunkt, säger han.

Fler alternativ

Då är det dags för trägolv själv. Här tror Røneid att både oljebaserad lack, hård vaxolja och vattenbaserad lack kan fungera.

- 2 eller 3 skikt Sten Gullakk Oljebaserad ger utmärkt skydd mot vattenförorening. Det är lite gulaktigt, så det kan bli lite gyllene. Det luktar mycket lösningsmedel i bruk, så du måste andas bra. Färgen finns i både silkesmatt, halvglänsande och blank, förklarar han.

Enligt Røneid ger Wood Stones Hard Wax Oil också mycket gott skydd mot vattenförorening.

- 2 tunna skikt hård vaxolja blir mindre gulaktiga än fler skikt oljemålning. Det luktar också mycket lösningsmedel, och det känns som matt, med glans ca. 5, säger han.

Det är viktigt att komma ihåg att speciell hårdvaxolja kräver mycket underhåll.

Vattenfärgad lack

Ett tredje alternativ är en vattenbaserad lack.

Røneid drar ut Trestjerner Gulvlakk Vattenbaserat.

- 2-3 kappar med det ger också skydd mot vattenförorening, men inte om det stannar över tiden. Det förhindrar att ytterligare gulnar och luktar lite ", förklarar han.

John Morten Åvik, som är målarmästare och distriktschef vid Becker, även ett tips till en vatten förtunnad lack han tror kan fungera om du bra.

- Jag tycker om Decor Clearcoat i önskad glans. För ett bra resultat borde det hålla 2-3 plagg. Förutsättningen är att det finns bra ventilation och att det här är som beskrivet med avseende på vattenspray, förklarar Åvik.

ADVERT

Mest populära