All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Skydda växter mot vintern

Kanske har du upplevt att några av plantorna strök med eller att andra visade tydliga tecken på frostskada. Här ger vi dig råd om vad du kan göra för att undvika samma händelse i vinter.

Däck för stativet

Stenar som inte är så hårda kan få en hjälpande hand att klara av vintern om du ger dem ett vinterskydd. För vissa tillåter det dig inte att skära ner rötterna på hösten. Det avvisade växtmaterialet kommer då att fungera som ett isolerande skikt över marken och skydda rötterna från den värsta frosten.

Växter som ligger i gränsområdet för vad som kan överleva i din trädgård kanske vill ha ytterligare skydd.

- Täck dem vissnande ned på vintern med en kompost av organiskt material såsom gammal gödsel, trädgårdskompost, löv mögel, halm eller komponera bark. Skrapa grundskyddet på våren så att nya skott kan tränga igenom, rekommendera bokens författare Från frö till frodig trädgård.

Klä på det vintergröna

Vintergröna växter som har blivit bruna efter en frosthård vinter är ganska snygga. I synnerhet utsätts unga växter, eftersom de ännu inte har utvecklat ett bra rotsystem.

- Young bok vintergröna arter kan överleva om de packas löst i ett dubbelt lager tjockt trädgård fleece när det anmäls frost. Ta bort nonwovensna när temperaturen stiger.

Läs också:

Maine Coon: 10 fakta om världens största inhemska kattraser

Är Maine Coon i familjen med tvättbjörn, och vikingarna förde den till Amerika? Här är 10 fakta om den majestätiska tamkatterasen Maine ...

Lägg dem in i huset

Växter pelargoner och fuchsia kan sättas på fönsterbrädan i ett svalt rum. Du riskerar att bli lång och repor av lite ljus och för mycket värme, men du kan fixa det genom att knyta de växande plantagen. Eventuellt kan du lägga dem i en frostfri källare. Du kan läsa mer om vinterning av pelargon i artikeln Romantisk nostalgi med Pelargonium.

Magnifika georgier: Växter med känsliga knölar, som georgier, måste övervintras.

Spara lök och lampan

Om du bor på en plats utan vinterfrost, bör du ta upp och lagra vissa känsliga lökar och knölar av krysantemum, begonia och dahlior.

- Små hårda lökar och knölar kan förvaras i en kall frostfri skur, växthus eller en vinterträdgård där minsta temperaturen är 4-7 grader.

Andra växter kan även övervintras genom att placera dem på ett frostfritt ställe. Läs mer om detta i artikeln Vinter i växthuset.

Försäkra dig

Om du tvivlar på att växterna kommer att hantera trots alla försiktighetsåtgärder? Gör en växtförsäkring i form av steklingar.

Läs också:

Hur man övervinner fleråriga stauder

Är du trött på att köpa nya växter för burkarna varje år?? Det är inget problem att få både stauder, buskar och träd att övervintra i burkar - bara ...

- Om du inte vill kasta de fleråriga, bitiga plantorna från sängarna på hösten, kan du ta sticklingar av dem sena sommaren eller tidigt höst. Vinter de unga plantorna i svalt frostfria omgivningar och håll jorden så fuktig. När temperaturen stiger på våren växer växterna kraftigare och står på gränsen till att blomstra redan när de planteras ut sen vår eller tidig sommar, säger författarna, från frö till frodig trädgård.

Läs mer om att ta sticklingar i artikeln Gratis växter med sticklingar.

ADVERT

Mest populära