All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Skyddsrör

Har ditt hus hatt? Idag levereras nästan alla skorstenar med hatt, men om du har ett äldre hem kan det hända att röret inte har det övre kåpan. I så fall kommer det inte bara att minska rörets livslängd, men kan även orsaka brandproblem. Om du kämpar för att bli avfyrade, trots att träet är trångt, titta upp och se hur torven ser på toppen.

Läs också: Var noga med att rengöra din rännor

Bue ovanpå

- En skorsten är ofta formad som en båge som läggs blykransen eller fästet på toppen av skorstenen. Rörhattens uppgift är att hålla röret torrt och skydda det från vind och väder. Samtidigt kan en rätt monterad rörhatt bättre dra så att avfyrningen blir lättare och förbränningen blir renare, förklarar marknadschef på taket Nortekk AS, Lars Martin Norvik.

Om röret är oskyddat och det blåser ner, blir det svårare att skjuta eldstaden. Samtidigt är risken att regn och fukt drar in i väggen och fryser där när kylan kommer på hösten och vintern.

Läs också: inte reparera skorstenen själv

Förhindrar frost inducerad

- En skorsten förhindrar frostskador och se till att skorstenen håller längre, säger sopa Kjell Solbakken i svepfirma med samma namn. Han kallar den krökta varianten för cowboyvagnen och påpekar att om du bor blåsigt bör du ta hänsyn till vindriktningen när du monterar den.

- Poängen är att det ska skydda vinden, så det är viktigt att den placeras över den dominerande vindriktningen. Ett annat alternativ är att köpa en mer avancerad variant, som har ett kullager och en slags "pennant" som vrider den från vinden. Således kommer det att skydda mot regn från alla håll, säger Solbakken.

Rörhattar varierar i pris från ca. 1 000 till cirka 3 5000 kronor. Om du vanligtvis är fingernem och inte rädd för att klättra på taket, kan du montera det själv. Var bara säker på att köpa en som inte är för låg, för då kommer du att kunna komma tillbaka i trubbel.

ADVERT

Mest populära