All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Föreslår uppehållstillstånd efter bostadsinköp

- I många fall får inte hemköparen tillräckligt med tid för att fråga och undersöka olika artiklar efter budrundan. Om det finns mer saknas information om bostadsförhållandet kommer möjligheten att säga upp att göra bostadshandeln säkrare, säger vice vd för bostäder i konsumentrådet Thomas Bartholdsen.

Med förslaget kommer konsumentrådet att förhindra att hemköparen faller i en fälla eftersom de inte är fullt medvetna om vad de bjuder på. De anser att rätten till tillbakadragande kommer att göra bostadshandeln säkrare, samtidigt som konfliktnivån minskas.

- Det finns en hög grad av konflikt kring bostadshandel idag. Om viktig information om tillståndet saknas, och både köparen och säljaren är medvetna om att köparen har rätt att dra tillbaka, tror vi att detta kan bidra till att minska konfliktnivån, säger Bartholdsen.

Bör ha 14 dagar att ångra

Konsumentrådet vill i grunden att köparen har 14 dagar att undersöka och fråga professionella om olika saker efter budrundan.

- Det är viktigt att visa att avbokningsrätten endast gäller om det inte finns någon villkorrapport och fler fakta om bostadsförhållandet saknas, säger Bartholdsen.

Läs också:

Höstens softtrender 2013

Soffa i svaga färger, snygg läderkomfort eller en varm soffa i ull ...? De flesta av dessa är "de stora producenternas" lag i höst, så ...

Om du hittar fler fel genom undersökningen som du vet kommer att kosta dig extra, får du då möjlighet att ändra dig och ta bort budet.

Konsumentrådet anser att det är viktigt att en väl upplyst bostadshandel blir positiv för båda parter i handeln. Detta minskar också chansen att säljaren upplever en stor tvist efter köpet.

Uenighet om förslaget

Bartholdsen säger att nordmännen i allmänhet uppskattar rätten till överklagande och tror att förslaget kommer att mottas positivt av många hemmaköpare.

- Jag tror att de flesta hemköpare kommer att uppskatta ångerrätten, om de befinner sig i en situation där de måste köpa ett hem utan statlig information, säger Bartholdsen.

Bolagets generalsekreterare Peter Batta tror att det kommer att bli ett fullständigt oproportionerligt ingripande i bostadsbeståndet i Norge, och tro att de enda vinnarna blir skattebetalarna.

- Det kommer att leda till osäkerhet för handlare, samt skapa mer arbete för mäklare och extrakostnader för konsumenterna. I många fall kan det leda till en minskning av priserna helt oberoende av egenskapens kvalitet för fastigheter som behöver konverteras igen. De enda vinnarna blir skattebetalarna, säger Batta.

Läs också:

Katalog House vs. Arkitektdesignat hus: Hur man väljer huset för dig

Att välja vem som ska utforma ditt hus kan vara ett svårt val.Här får du en översikt av fördelarna och nackdelarna med arkitektritade hus och ...

Kan vara prisdämpande för säljare

Batta tror att genomförandet av ångerrätten kan tyckas prisdämpande för säljaren i bostadsområdet handeln, eftersom flera kanske vill tro att det finns mycket fel med bostad sedan det senaste köpet beklagade.

- Det kan tyckas mycket pris dämpning av nuvarande bostad om det återkommer efter några veckor, när många köpare kommer att tro att de som ångrade kunde ha funnit mycket fel, säger Batta.

Han påpekar också att inte alla använder ångerrätten till det faktum att det är tänkt att.

- Den person som beklagade under vissa omständigheter använda den saknade tillstånd rapporten som en förevändning för att häva avtalet eftersom det verkade en annan bostad, skulle han hellre ha sagt Batta.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära