All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Rätt jord på rätt plats i trädgården

Bor du sällan i blommorna och tillväxten på din uteplats?

Du kanske inte behöver en bra blommahand - som du kanske tror.

Det kan v hedra jorden du planterar i vilket är det faktiska problemet.

Vi drömmer alla om att få en frodig trädgård, i överflöd med färgglada blommor och vackra växter.

De flesta tycker också om en gräsmatta som grön som en golfbana.

om något fel i förhållande till jorden för att växa i, eller du står i trädgården centrum och undrar vilken säck jord som är tillräckligt bra, den billigaste eller dyraste - så det är praktiskt att ha någon kunskap om jord och markförhållanden.

Vi frågade experterna vad vi ska tänka på.

efterlyser bättre EARTH: Om du planterar i krukor och krukor krävs bättre jord än om du bara ska lägga till jord i en befintlig säng. Foto: PHOTO: Flora Dania

Räcker marken?

Har du en trädgård där saker växa och där gröna verkar trivas och må bra, då är jorden troligen tillräckligt bra, enligt trädgårdsmästare och General Manager på Gjennestad Gartner School / Hagesenteret, Geir Mellingen.

Men kom ihåg att det alltid är en bra idé att befrukta om du vill att växterna ska utvecklas. Gödselverk fungerar som mat för växter, enligt Mellingen.

När vi tar bort bleka blad och växtmaterial när de ruttnar i trädgården tar vi också bort den naturliga cirkulationen som är bra för jord och trädgårdsliv.

Därför är det viktigt att lägga till gödselmedel så att vi kommer tillbaka på tillväxten.

Är billig mark tillräckligt bra?

När du står över påsarna med mark i trädgårdscentralerna är det svårt att veta vad som är bra nog. Är de billigaste påsarna säkra, eller ska du gå upp lite?

Enligt Mellingen kommer det att kunna växa bra med de mest prisvärda påsarna, men den billigaste jorden kan ha en struktur som håller den dålig för vatten och gödsel. Om du är tillräckligt bra för att vatten och befrukta, fungerar det tillräckligt bra.

Om du kontrast den typen som vill göra så lite som möjligt - och drömmar om en särskilt enkel trädgård, kan det vara fördelaktigt att lägga till några extra dollar i jorden.

burkar och krukor kräver mer

Om du planterar i krukor och krukor kommer att gynna gå för kanna jord och mark med mer struktur, en jord som håller bättre på vatten och gödning, enligt Mellingen.

- Sommarblomningar i burkar växer snabbt och det kommer bli ett stort behov av gödselmedel. Det kommer bli mycket billigt land, säger han.

Prisskillnaden mellan djur och billig mark är så liten, enligt Mellingen, kanske särskilt med tanke på att många investerar tusentals dollar på sina växter.

Enligt Tommy Tønsberg, ansvarig redaktör för Norsk Hagetidend / Hagelaget handlar valet av billigt mot dyrare mark om man ska blanda marken i mark du redan har eller om du kommer att få den.

- Billiga är bra om du ska blanda det i mark du redan har. Men om du vill ha det, skulle jag ha valt något dyrare med mer godisar, säger Tønsberg.

Vad man ska odla

MAT FÖR PLANTERNA: Gödsel tjänar som mat till växterna - så lägg det till plantorna att utvecklas. Foto: Foto: Inger Mette Meling Kostveit

Enligt Tönsberg måste titta på vad du faktiskt ska odla när det gäller mark - det kommer att vara avgörande för kraven på jorden.

Vad som är bra för grönsaker kan till exempel vara för näringsrikt för steniga växter.

Om du har frågor angående detta kan du begära trädgårdscentraler eller andra som har kännedom om vad du planerar att plantera.

Utvärdera jorden

Även om du inte har doktorsexamen i mark- och markanalys kan du faktiskt räkna ut mycket genom att studera jorden du har i din trädgård.

Ser leran ut?

Sedan kan du blanda lite sand så att den blir lösare, enligt Tønsberg.

Ser jorden ut sandig? Då kan man lägga till lera eller sammansatt jord för att göra det bättre för näringsämnena, säger Tønsberg.

Kan vara för tight

Om jorden är lera kan den vara positiv eftersom den är bra för vatten och gödsel. Men det får inte vara för hårt, enligt Geir Mellingen.

- Vissa påsar med mark och sand kommer att få dig mer luft i marken, säger han.

Adderar:

- En blandning av jord kommer ofta att vara en fin mark.

Studera innehållet i påsen

När du är på garden center eller i barnkammaren, bör du ta dig tid att läsa etiketten noga, så att du fånga något av vad jorden innehåller enligt Tönsberg.

BEDÖM VAD DU SKALL PLANA: Vilken typ av jord du behöver beror på vad du ska plantera. Om du är osäker, fråga ditt lokala trädgårdscenter eller någon annan som kan. Foto: Foto: Inger Mette Meling Kostveit

- Den bör omfatta gödsel, som är ett näringsrikt material för jord - ibland även komposteras kogödsel på förpackningen.

Men många av de växter vi odlar kräver inte så mycket, ofta undviker vi att komma bort med normal jord och lite näring, enligt Tønsberg.

Vissa växter kräver mer speciell mark, som till exempel rhododendron. Undersök vad som gäller vad du redan har i din trädgård eller vill satsa i vardagsrummet.

Ta markprover i ett laboratorium

Tror du att det mesta av din trädgård stryker? Då kan det vara värt att ta markprover, och det finns analyslaboratorier som gör det, enligt Tønsberg.

Du kan bland annat bestämma mängden lerainnehåll i marken, pH-värdet och sandinnehållet, för att nämna några.

- Men du har hygglig tillväxt i din trädgård, är detta inte nödvändigt, säger Tommy Tønsberg,

Det är Mellingen överens - och en enkel lösning om du undrar om din jord håller mål är att ta ett prov av det, så ta det till ditt lokala trädgårdscentrum, så en trädgårdsmästare kan titta på den.

- De kan säga lite om strukturen, till exempel om det är väldigt nära, men de kan inte säga något om det är tillräckligt bra gödningsmedel och liknande, säger han.

Läs också:

De bästa häckarna för hedgehogen

Få sakkunnig uppmärksamhet åt trädgården

Hur man får den perfekta köksgården

Få kontroll över födelsemältet

ADVERT

Mest populära