All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Lönsam att bygga källare

Text: Dag Erik Kongslie


Marius Løvig Husby och Tinna Kuld Gudmundsdottir tyckte att de behövde mer utrymme i huset de äger på Kolbotn i Akershus. Lösningen för paret var att expandera sin befintliga källare. Enligt SINTEF Byggforsks källförvaltare är det inte obligatoriskt att sänka golvhöjden i befintliga källare.
- Källaren var inte möjlig att använda utan att kröra nacken. Vår utmaning var att få hela våningsplanen så att den kunde vara beboelig. Vi hade en viss utgångspunkt att arbeta med. Det var en fördel. I taket var takhöjden 186 centimeter, vilket inte är särskilt högt.

Begravd ner


För att få fullt tak, var de tvungna att gräva ner. En källarvägg öppnades och en minigraver kom in. Huset hade bara en rå källare med ett betongbetong på betong i botten.
- Basväggen är 60 cm förstärkt med förstärkning. Vi gjorde detta i avsnitt för att undvika menstruationsskador. Huset är från 1919, så du kan inte vara försiktig med vad det kan tåla. Golvet är gjutet med 10 cm isolering nedan, där nya rör i rörsystem på vad som kommer att bli ett badrum kastas i golvet, säger Husby.
Efter att ha grävt sig i källaren och gjutit nya golv dränerade de runt hela huset och lämnade 10 cm isolering på utsidan. Idag lyfts takhöjden från ett genomsnitt av 186 cm till 230 cm. Detta bör hålla för att hålla ett tak på minst 220 cm efter det nya golvet och ett nytt tak läggs.
- Det innebär att vi följer rekommendationerna från byggforskning, säger Husby.

Verkställande direktör Kai-Haftor Olsen i NITO Rate anser att det är viktigt att det inte slurvas på någonting när man bygger själv och när man startar ett projekt som detta.
- Vi har alla varit i källarna, som båda är låga i taket och där det är lite ljus. Inget av detta anses vara olagligt. Även om källaren inte uppfyller kraven för varaktig vistelse, sägs det inte att du inte kan använda den som en källare, säger Kai-Haftor Olsen, VD på NITO. Det finns ett problem att du inte kan ringa i rummet för ett rum (permanentrum) om det inte uppfyller kraven. Det kan göra stor skillnad mot det slutliga försäljningspriset när varor kan säljas vidare.
- Idag kräver tekniska föreskrifter ett utrymme för permanent uppehållstillstånd. Det står bland annat att ett rum bör ha en volym på minst 15 m3 och att rummet ska ha ett fönster och utsikt. Dagsljuskraven kan verifieras genom att rummets dagsljusområde är minst 10 procent av rummets användningsområde. Det kan låta som en bagatell, men det är något självmannen måste ha tänkt igenom förut, fortsätter Olsen.

Fortsatt rum för egenföretagaren


Dagens planerings- och bygglov ger fortfarande många möjligheter till dem som vill vara egenföretagare. Samtidigt ställer det vissa krav.
- Vissa byggnadsmetoder får göra efter att ha deltagit i kursen hos leverantören. Om du till exempel kan bevisa att du har deltagit i att skapa en grundmur tidigare, kommer den här erfarenheten att vara tillräcklig. I vissa fall kan man också vara en näsduk hos grundkonstruktören för att göra en besparingsansträngning, säger presskontakt Arne Skjelle i byggbranschorganisationen som också är ansvarig för informationsplatsen Kjeller. nr.
I huset till Husby Gudmundsdottir-familjen finns en ny källarkort på husets kortsida, där det tidigare var en lemträdång. Ny trappa formas med kvarhållande väggar. Ny extern dörr är också installerad, så du kan gå direkt i badrummet / tvättstugan. Husby har gjort mycket av arbetet själv, men hämtar hjälp från yrkesverksamma där han inte eller inte får driva sig själv.
- Det finns två motiv att göra saker själv. Först och främst sparar jag pengar, men det är också något jag gillar att göra. Det ger mig en bra känsla att bygga min egen anledning. Jag ser inte detta som en tvångsrenovering, men det är ett projekt som ger mest mening, säger han.
Han har bland annat fått vägledning från Norsk Hussoppforsikring efter omfattande attacker av randig borrklocka i balkar i golvet till första våningen upptäcktes.
- Efter att ha utforskat Norsk Hussoppforsikring, är planerna för källaren godkända som torkrum och alla fall av randiga borrbubblor som kan överleva till idag kommer att dö under våren. Badrummet har ett mekaniskt extrakt som också uppfyllde Norsk Hussoppforsikring. De har också rekommenderat att alla strålar ska behandlas med Permentrin. Vi kommer att följa alla dessa rekommendationer, säger han.

Gynnsamt område


Källaren eller hyllan är det mest prisvärda område du bygger. Enligt beräkningarna av bostadsbanken har källaren en kvadratmeter kostnad på en femtedel av kostnaden på bottenvåningen.
- Anledningen till detta är självklart att även källarhus behöver grund och då måste det begravas. De extra kostnaderna för att gräva källaren i full höjd är så låga att det inte kostar så mycket extra som du tror. Och om du har ställt upp hyllan, kan du ta in inredningen vid en senare tidpunkt när du vill eller har råd, berättar Arne Skjelle.
Skjelle tror att det finns många fördelar med att ha källare. Investeringen kan ge mycket god avkastning.
- Beroende på hur mycket arbete du gör beräknar du att hyllan på en hyll är mellan 200 000 och 300 000 kronor. Och det måste sägas vara mycket fördelaktigt för ett område av storleken på huvudvåningen. Således utgör stockbasen i den totala byggnadsbudgeten en mindre del. En färdig hyllplan med hyralägenhet har gjort dig mellan 500 000 och 600 000 kronor, säger Skelle. Till det här priset får många människor en lägenhet på 40-50 m². Dessutom äger ägarna ett motsvarande område för eget bruk. Skjelle är förvånad över att man inte bygger fler hytter med källare på samma sätt.
- Men när du bygger en stuga i miljonsklassen är det knappast 200 000 dollar en stor extra kostnad jämfört med vad du får i kvadratmeter. Titta bara på landningskostnaderna. Naturligtvis kräver ett hus med lägre golv mindre tomt utrymme. Sätt på ett annat sätt; Du kan spara pengar på markinköp när du bygger nedre våningen, säger Skelle.

Ytterligare planer


Ytterligare planer för källaren kommer att vara att placera värmekablar i badrummet. För det första planerar Husby att lägga aluminiumfolie ovanpå det gjutna golvet.
- Du behöver inte värma golvet såväl som plattorna ovanpå det. All värme kommer då att vända sig till vad som blir kaklat i stället för att använda energi i flera riktningar. I vad blir en hall och trapphus, och vad blir en källare, kommer vi att använda varm folie under trägolvet. På sommaren blir det nya golvet färdigt och familjen ser fram emot det färdiga resultatet.
- Slutligen måste två eller tre luftkanaler i vardagsrummet och sovrummet ställas in för att ersätta luft och förhindra fukt. Detta glömmer många människor som borstar sig upp. Det är väldigt viktigt att vara försiktig när du är egenföretagare. Skulle du någonsin sälja kan du lukta ett klick om du inte har alla papper för att det ska bli korrekt gjort, slutar Husby.

ADVERT

Mest populära