All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Problem med hyran?

En av de glada nyheter Kristin Halvorsen kunde registrera igår, är att rättegången mot Rent tvistedomstolen nu permanentas i Oslo och Akershus . Vidare ska motsvarande kommittéer inrättas i Bergen och Trondheim.

"Det var en lycklig nyhet," säger Kari Røren, hyreschefens generaldirektör, till DinSide.

Det finns också företrädare för de två parterna i uthyrda fall, Huseiernes landförbund och Leieboerforbundet.

- Vi är mycket positiva till detta. Detta är en realfödd bebis av vissa konstellationer som vanligtvis inte är så mycket tillsammans. Villaägare Riksförbund, Leieboerforeningen och konsumentrådet, säger Lars Aasen, VD för Leieboerforeningen till DinSide.

Peter Batta, VD för bostadsägare, röster i: Vi är mycket nöjda med detta.

Snabb och prisvärd

Rent tviste Resolution Styrelsen skall vara tvistlösande myndighet där man kan få en snabb snabb och billig på hyrestvister. - Det här är viktigt, både på grund av hyresgästens ekonomiska situation gör det omöjligt för dem att ta ärenden till domstol, och eftersom det tenderar att gälla för "mindre" belopp som man inte är intresserad av att använda en massa pengar för att samla in.

Kommittén för bostadsutskott har varit ett försöksprogram sedan 2001, och den tidigare regeringen ville inte att systemet skulle fortsättas efter utgången av försöksperioden. "Vi tycker att vi hade för få saker. Men sakenummer har ökat kraftigt de senaste tre åren, säger Røren.

Planering för hyresnämnden i Bergen och Trondheim start 2009. Detta arbete pågår lokalt styre och regional utveckling.

Vad hävdar vi om?

Hyr Tvister Domstolen skall endast behandla hyrestvister om bostäder, men det finns fortfarande många ämnen att ta bort ... De vanligaste tvisterna gäller, enligt smet;

  • uppsägning Fall hyresvärden vill avsluta hyresgästen och hyresgästen inte vill acceptera avgång
  • Tvist om deposition när hyresförhållandet upphör, eller där det inte finns någon deposition betalas och hyresvärden vill ha pengar för skador eller saknade handfat < 999> Fastställande av pris
  • Avslag i pris på grund av brister
  • När Rent Tvister domstolen får ett klagomål från en av parterna, de skickar det vidare till den andra parten och be om svar. Om parterna fortfarande inte håller med, erbjuder de ett mäklarmöte där en erfaren mäklare bidrar till att sluta en lösning.

- I de flesta fall där parterna träffas blir det en lösning, säger Røren.

Kommittén för bostadskommittéer är en domstolsförvaltningsorgan och kan fatta effektiva beslut. Detta är nödvändigt om en part inte svarar, vägrar att träffas - eller parterna håller inte med om det.

- Våra beslut är verkställbara, och både avveckling och beslut kan verkställas.

Om en part inte håller med beslutet får den bli hämtad till tingsrätten inom en månad.

- Om beslutet inte fattas före domstolen innan en månad har förflutit, står den kvar.

Användbar på nätet: Hyreskommittén, Husägareföreningen, Leieboerforeningen

ADVERT

Mest populära