All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Privat inköp och försäljning av egendom

Köpa och sälja bostäder utan användning av mäklare har blivit mer relevant nu, som Finn. Nej har öppnat för privata bostadsannonsörer. Men vad betyder det egentligen av för och nackdelar när mäklaren inte längre är involverad i processen? För att svara kontaktade vi Vi i Villas egen juridisk expert, Advokat Generalsekreterare Vegard Syvertsen vid advokatbyrån & Co.

- Det är först och främst en ekonomisk fördel att sälja fastigheten utan att gå igenom mäklare. Dessutom kan det hävdas att du får större äganderätt till försäljningen om du gör det själv. Du kan bland annat se till att åsikterna hålls så som du vill ha det, säger Syvertsen.

Tid är pengar: - Det du sparar i pengar kommer att få dig tillbaka i arbetstiden.

Tid är pengar

- Nackdelen med säljaren genom att inte använda en mäklare är arbetstiden som går med. Vad du sparar i pengar kommer att få dig tillbaka i arbetstiden. Du måste helt enkelt arbeta för de pengar du sparar på att inte använda en mäklare, säger Syvertsen.

Försäljningslagen och fastighetslagen reglerar försäljning av fastigheter, men om du säljer privat, gäller inte fastighetslagen direkt.

Slam kan saknas

- Du måste dock se till att du överför en icke-egendom och att all relevant information från kommunen och så vidare har erhållits. Till exempel lägger du till lever ut på Finn. Nej, var medveten om att du inte tar din mun för full när du beskriver hemmet. Också försumma inte att ge nödvändig information, men var noga med att få all nödvändig information, säger Syvertsen.

I motsatt fall riskerar du att falla tillbaka på dig som brist på bostad.

Läs också:

Ser du på TV: n i det här fotot?

Tja, det finns en TV här. Se bara bra ut.

Köp på privatmarknaden

Men hur är det med att köpa ett hem? Vilka fördelar och nackdelar tycker du att det inte är en mäklare i bilden?

- Om du köper privat har du inte fastighetslagen att stödja dig, men lagen om bortskaffande av fastigheter kommer fortfarande att gälla även om mäklaren inte har varit inblandad. Om du köper via mäklare har mäklaren erhållit all nödvändig information. Eftersom de få hemköpare är professionella i bostadsinköp, kan det vara extra säkert att en mäklare är ansvarig för all information, säger Syvertsen.

Grundligt förbereda

Det finns fortfarande inget sätt att köpa privat, men det kan vara värt att spendera lite tid för att försäkra dig innan du gör ett bindande bud.

- Det finns mer efterfrågan på en person som köper bostäder utan mäklare, säger Syvertsen.

Det handlar i huvudsak om att granska fastigheten innan du köper och var försiktig med att ställa tillräckligt med frågor till säljaren.

Läs också:

Så här skyddar du din katt från mjäll, spolorm och lungorm

Här hittar du ut hur och varför du måste skydda din katt från fästingar, lungorms och spolorms.

- Mest föredraget bör du göra det via e-post eller på annat sätt få det skriftligt, så du kan senare ange att du har ställt tillräckligt med frågor om köpet. I avsnitt 6.7 i fastighetsmäklarloven finns en lista över all information som kommer att följa en hemförsäljning. Det kan vara lätt att använda som en mall om vilka frågor du ska sälja, rekommenderar Syvertsen.

ADVERT

Mest populära