All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Privatpersoner har flaggor frihet

17. Kan närma sig stormstormar, och mycket måste förberedas och inredas.

Kanske borde du undvika att bära björk, om någon av er runt har pollenallergi?

Och kom ihåg, om du grillar på nationell dag, bör du förbereda grillen före användning.

Men! Det viktigaste du borde kunna göra före 17 maj: flaggan och flaggan reglerar.

Och för att göra det lätt: Flaggan ska hissas vid soluppgång och bränder vid solnedgången.

- Under de månader från mars till oktober kommer inte att flagga hissas innan vid 8. 00, och från november till februari inte förrän vid 9. 00, säger kommunikationschef på den norska Scout Association Kirvil Kaasa och fortsätter:

- flaggan ska tas ner, eller bränder, vid solnedgången, och senast vid 21. 00.

Svalbard och jan Mayen, Troms och Finnmark och delar av Nordland vintern mörka och sedan flaggan hissas på 10.00 och bränder klockan 15.00.

Vilka är de offentliga flaggorna för?

Du måste emellertid som en privatperson måste inte följa timingen.

UTE ALLA ÅR: Det finns olika regler för vimpel än för flaggor. - Vimpler kan hänga ut hela året, säger redaktör för medlemsbladet Speideren och kommunikationsdirektör Kirvil Kaasa.

- Staten har separata regler för att ta itu med, medan för privat, är det sed som gäller, säger flaggviter januari Oskar Engene och fortsätter:

- Staten har en upplysningsplikt. Individer har flaggans frihet och kan göra mer som de önskar, inom ramen för välinbyggda flaggstraditioner.

Kaasa bekräftar att flaggreglerna inte gäller flaggor i privata trädgårdar eller till exempel pennants, balkongflaggor eller båtflaggor.

Ändå reglerar bara positiva aspekter av att följa regeringens flagg.

- Det är en trevlig gest och bra folklore att följa reglerna när du flaggar från din egen flaggstång eller från balkongen. Det visar respekt för en viktig nationell symbol. Vimples kan hänga hela tiden, säger hon.

Kaasa säger också att vi har en ganska stark flaggnormalitet i Norge.

- När Jonas Gahr Store den 1 maj förra året hissade flaggan i sin egen trädgård en timme tidigt när det gäller flaggregler, orsakade det en uppståndelse, säger hon.

Det finns ingen kris om du inte har något emot det då, men snälla satsa.

- Förutom respekt för flaggan betyder det något för erkännandet av det vi flaggar för, säger Kaasa.

Artikeln fortsätter under bilden.

17. Kan vi är så glada I: Den 17 maj kommer flagga reglerna hålls noga, men glömmer dig som individ att flagga eller hålltider, det finns ingen kris. - Staten måste flagga. Individer har flaggans frihet och kan göra mer som de vill ha inom ramen för en väletablerad flaggstradition, säger flaggskrivaren Jan Oskar Engene. Foto: PHOTO: Getty Images

För strikta regler för individer?

Flaggviter Engers tror att individer inte är bundna av flaggets offentliga tider och tror att de fasta tiderna tillåter många att flagga.

Officiella flaggor

1. Januari: 1: a nyårsdagen

21. Januari: H. K. H. Prinsessan Ingrid Alexandras födelsedag

6. Februari: Samma dag

21. Februari: H. M. King Harald vs Födelsedag

1. Maj: helgdag

8. Maj: Utgivningsdag 1945

17. Maj: konstitutionens dag

7. Juni: Unionens resolution 1905

4. Juli: H. M. Drottning Sonjas födelsedag

20. Juli: H. K. H. Kronprins Haakon Magnus födelsedag

29. Juli: Olsokdagen

19. Augusti: H. K. H. Kronprinsessan Mette-Marits födelsedag

25. December: 1st juldagen

Flyttbar: 1. påskdagen

Flyttbar: 1. Pentecost

Flyttbar: Day of parlamentariska

- Det kan också flaggas med statliga flaggor vid andra högtidliga och festliga tillfällen inom nationen eller den kungliga familjen och under officiella besök av medlemmar av den kungliga familjen och utländska statschefer och furstliga personer, och när statens intressen institution bedriver verksamhet som anses särskilt viktiga eller önskvärda.

Källa: Regering. nej

- Så här är frågan om militär precision kan få flaggan att inte bli uttråkad alls. Och det var knappast meningen. Med lite mer flexibilitet skulle ha varit färre nakna flaggstänger att titta på offentliga flaggdagar, säger han, och frågar sig:

- Det är kanske mer önskvärt att flaggan kommer upp en halvtimme sent eller tas ner i övertid, än att det inte är komma överhuvudtaget?

norrmännens förhållande till flaggdagar

Den 17 maj norrmän adept flagga, men annars är vi enligt ängar lösare.

- Förhållandet till flaggdagen kan ha förändrats över tiden. Eftersom människor har ett mer avlägset förhållande till till exempel unionsupplösningen, går det ner med privatpersoners flagg den 7 juni.

Kaasa tycker att de flesta tycker att det är trevligt att se flaggan, men vi har inte alltid alla flaggdagar i huvudet.

- När jag flaggat från offentliga byggnader tycker jag att det är en del av försöket att fortsätta om det är en speciell dag eller ett datum. Många människor flagga också när det är födelsedag, dop eller bekräftelse - det är en fin tradition som gör dagen extra, säger hon.

minns även dessa flaggor regler

Utöver tidpunkten för lyft och sänk, det finns också en handfull regler som beskriver hur det ska flaggas.

- De viktigaste reglerna menar jag har att göra med respekt för flaggan, flaggan ska aldrig vidrör marken, att varken klacken i eller ligger på marken. Det är en av de första barnen lär sig när de ska gå med flaggan på 17 maj paraden, säger Kaasa fortsätter:

- När flaggan är skadad eller sliten, inte användas för något annat. Det ska antingen brännas eller trimmas så att färgerna är skilda från varandra innan det kasseras.

Ska en flagga strykas före användning?

- Om flaggan är snyggt vikmad eller rullade runt flaggflaggan, är det ett sällsynt behov att stryka det.De små flaggor som vi går med i den 17 maj, kan enkelt bli lite lockiga när de lagras, så de kan gilla att torka på låg värme. Om flaggan är våt när den avfyras eller tas ner, häng den på tills nästa dag innan den viks eller rullas ihop, säger Kaasa.

Hur ser du om en flagga ska bytas ut?

- Om flaggan börjar bli frustrerad eller sliten annars kan det vara dags att ersätta det med en ny, säger Kaasa i Norges Spider Federation.

ADVERT

Mest populära