All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fängelse för slarv

Vid fastställandet av den kommunala kommittén nya plan- och bygg föreslås att ytterligare åtgärder på att bygga slarv.

En av de föreslagna åtgärderna är en straffram på upp till två år för brott mot planerings- och bygglagen. Dagens lag öppnar bara för straff i form av böter, skriver tu. nr.

Dessutom föreslår kommittén att en ny och oberoende tredjepartskontroll införs och att tillsynen av kommunerna bör intensifieras. I praktiken betyder det att kommunerna har ett tydligt budskap för att stärka sin kontrollverksamhet.

Läs mer: Skärper hantverkare kontroll

Mycket slarv

I byggnadsnämnden utredning av fakta, verkar det som om det bara görs övervakas av 3-4 procent av byggärenden, skriver tu. nej, medan ministeriets målnummer är 10 procent.

Det finns mycket avfall i nya byggnader. Från 2007 bedömde Norges skattekomponent att uppslamnings- och konstruktionsfel orsakade skador på cirka 13 miljarder kronor per år.

Många skador utvecklas över tiden på grund av svagheter i byggandet. Enligt professor Svein Bjørberg vid NTNU upptäcks endast 10-15 procent av felen innan byggnaden är sex år gammal.

Läs också: Handyman Slarv kostar miljarder

Kort besvärstiden

Roger Helde, regional chef för rådets Consumer, berättade tidigare i år att DinSide garantiperioden med köp av en ny fastighet på samma sätt som köp av en sådan tvättmaskin, mobiltelefon eller TV, med gällande lagstiftning.

- Det är orimligt att tidsfristen för ett nytt bostad för flera miljoner inte är längre än på en mobiltelefon. Inte bara finns det stora prisskillnader, men ett nytt hem är också tänkt att vara mycket längre än vanligt lös egendom, säger Helde.

Läs också: Byggkvaliteten är för dålig

ADVERT

Mest populära