All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Primula - en frisk smak av våren

Fakta om Primula

  • norska namn: Primula eller Primrose
  • latinska namnet: Primula
  • English Namn: Primula och Primrose

Populär arter

  • Primula denticulate: Kuleprimula < 999> Primula rosea: Roseprimula
  • Primula pubescens: Visa auriculas
  • Primulaens ursprung

Det finns över 500 olika arter av primula. Många av dessa härrör från mer tempererade områden på norra halvklotet. Mer än hälften av alla kända arter hör hemma i Himalaya. Primula är en växtförsegling i nyckelblommafamiljen Primulaceae.

Primula i Norge

Primula eller kusymre, är ett känt erkännande i norska hem och trädgårdar. Det ger vårkänsla i vardagsrummet i januari och pryder trädgården med vackra, klara färger i juni.

Norska trädgårdsodlingar producerar primär i stora mängder och växten rankas 5: e över de mest populära potplantorna i Norge.

Primula är vanligt i kustområden från Aust-Agder till Sør-Trøndelag. Växten växer i fuktiga, skuggiga skogar och i gräsbevuxna områden. Det trivs också i marin miljö nära havet.

Utseende

Primula är en örtartad flerårig med vackra gröna blad. Vi finner primula i stort färgområde från vitt till solsken, från blå till lila violett och från rosa till djupt rött. Primulae är stauder och njuta av trädgården väl. Men några få få arter är ett år gammal.

Primula vulgaris är den vanligaste levande växt men också syrinprimula (P. malacoides) och begerprimula (P. obconica) sålde många av. Blommorna av båda dessa arter samlas i kransar. Hhos Primula vulgaris tar blommorna upp en och en från mitten av lövroset.

Vanligtvis är primrose 15-25 cm hög, men vissa arter kan växa upp till 90 cm.

Plantering av primula

Tidigare bör primelen planteras under hösten medan jorden fortfarande var varm och luftig. Men det var när primula såldes som en fatväxt, alltså utan jord och kruka. Idag säljs de dock i krukor och är mycket bättre utrustade för plantering under hela året, så länge det inte finns frost i jorden.

Primulae är lätt att plantera. Gräva ett hål tillräckligt stor så att rötterna inte böjer sig. Fyll hålet med vatten innan du lägger växten i marken så att vattnet dräneras väl. Blanda jorden med lite kompost. Fyll med jord runt primären för att stödja den.

Primula bildas både genom sådd och genom uppdelning. Det rekommenderas att dela upp primärn om vart tredje år.

Primula och blommande

Vissa primuler börjar blomningen tidigt på våren. Under en tid tillbaka var primalsäsongen relativt kort. Idag har vi så många olika sorter att vi faktiskt kan ha blomstrande primers fram till september. Namnet primula hänvisar också till det faktum att växten var en av de första (primus) blommorna som blomstrade när våren kom.

Primula inomhus

Primuler i krukor. Foto: iStock

Primula är en populär levande växt. Det viktigaste att notera när man ställer in primula är att jorden alltid måste vara fuktig. Samtidigt borde det inte stå i vatten. Observera att primärn föredrar rumstemperatur mellan 15 och 18 grader. Då är det längre och ger mer doft än om det hålls varmare. Primulae inomhus ska inte stå i direkt solljus eller för mörkt, eftersom det bleker blomman.

Primula Priming

Primula måste vattnas regelbundet, speciellt under torra och varma perioder. Om växten inte får tillräckligt med vatten lägger löven ner till marken och blommestammen börjar hänga. Primulae står bäst i halv skugga och i fuktig jord.

Växten behöver inte skörda och befruktning är vanligtvis inte nödvändigt om inte jorden som den växer är särskilt näringsrik. Utsugning kan faktiskt ha en negativ effekt på primären. Detta kan få löv att växa stort och kraftfullt, medan blommorna förblir oförändrade. Primula kan planteras i trädgården när frostrisken är över.

Aureler och primula

Primula och auriklar kallas ofta som en annan. En öron är en vanlig trädgårdsväxt i nyckelblommafamiljen, som har framkommit som en hybrid mellan olika primära örter från alperna. En av dessa är Primula auricula, därav namnet. Detta blomstrar i maj och juni i många färger. Till skillnad från de flesta andra primers trivs Primula auricula bäst i sandig och torr jord. De flesta trädgårdsöglor är ett kors mellan Primus auricula och Primus hirsuta.

Primula och aktiv ingrediens primin

Primula innehåller substans primin, som vissa är känsliga för.

Priminkoncentrationen har ursprungligen varit störst i tiggarepulula (Primula obconica). De nyare typerna av tigger primers är nu mer allergivänliga och hudneutrala än tidigare.

Var dock medveten om att personer med speciell känslighet för läkemedelsprimmen kan utveckla slemhinnor.

ADVERT

Mest populära