All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Priserna fortsätter uppåt

Bostadspriserna tenderar att plana ut under hösten. De senaste två åren har priserna fallit kraftigt, men efter en rekordlåga räntor och en stark husprisinflation hittills i år, det finns många som förväntar priset partiet kommer att fortsätta under en tid. September är en månad som kan visa vilken riktning marknaden kommer att gå längre än ett år, och nu fastighetsbranschen historia kartläggas:

Priserna var 0, 1 procent högre i september än i augusti i år. Justerat för säsongsvariationer steg priserna med 1, 6 procent under den senaste månaden. Priserna är 4, 3 procent högre än samma månad för ett år sedan.

Priserna för enfamiljshus har ökat med 0,4 procent från augusti till september. Lägenheterna ökade med 0, 1 procent under samma period.

Den enda bostäder typ som har gått ner i pris under den senaste månaden är delad bostäder, som har haft en prisnedgång på 0, 7 procent, fastighetsbranschen inte tycker är särskilt anmärkningsvärt.

- Det finns nästan ingenting, säger Torbjörn Ek, biträdande chef för Real Estate Agency Association.

hus prissiffror för september presenteras norska Fastighetsmäklare (NEF) och Estate Agency företag (EFF). Statistiken bygger på siffror från Finn. nej och är förberedd av Econ Pöyry.

Hur mycket är ditt hem värd?

Ta reda på med vårt hus biljettpris kalkylator

- För hög inflation

Igår guvernör Svein Gjedrem ut och talade om bostadspriserna i Norge.

- Bostadspriserna i Norge har stigit för mycket, säger Gjedrem på ett BI-seminarium enligt E24. nr.

guvernör visar att reglering och misslyckande bostad skatt har varit att skapa en kraftig ökning i det här landet.

- En viktig orsak till hela finanskrisen är att amerikanska myndigheter har subventionerade husägare. Många av samma mekanismer finns i Norge, men en förutsättning för subventioner är att låna. Jag tycker att det skulle vara bättre om människor var oroliga när huspriserna steg, eftersom skatterna ökade. Idag är det ett jubileum, eftersom lånemöjligheterna ökar, säger Gjedrem enligt E24.

Detta bygger på Gjedrem indikerade vid det förra penningpolitiska mötet: Räntehöjningar kan inte stoppa fastighetsbubblan

behöver nya bostäder

Stein Drogseth, ledare för EFF, verkar Gjedrem glömma en viktig faktor när han säger att priserna har stigit för mycket .

- Det Gjedrem kommer att diskutera tillgång och efterfrågan, säger Drogseth och tillägger:

- Och om man tittar på en pressområde Oslo, är det inte nybyggnation, är det inte i landet i stort snarare , och då är det klart vi får högre priser. Och många säger att om det finns nya bostäder, kommer det att stabilisera priserna också på de begagnade bostaden.Den dimensionen saknar mig när Gjedrem är orolig, säger Drogseth till DinSide.

Drogseth säger att behovet av nybyggnation är mycket stor.

- Vi måste titta på hur vi kan stimulera ökad bostadsbyggande. Eftersom det är uppenbart att vi behöver fler bostäder i landet, så har det blivit en plötslig paus.

Överst i världen

Utvecklingen av huspriserna i norge förutspåddes norr och nere i början av 2009, men hittills har scenen blivit helt annorlunda.

Månad till månad sa mäklarbranschen att de har blivit mycket överraskade av den starka prisvikt. De norska bostadspriserna har varit i framkant av världen och makroekonomerna tror att de har suckulenta räntesänkningar och bristen på åtstramning i låneallokering till banker har bidragit till en kraftig prishöjning. Dessutom kommer det inte att vara under en stol att finanskrisen inte har drabbat Norge lika hårt som andra länder.

- Den norska ekonomin påverkas också mindre av nedgången. Arbetslöshet och produktion faller mycket mer i de andra länderna, säger seniorekonom Erik Bruce i Nordea till DinSide i sommar.

ADVERT

Mest populära