All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Värmare måste skyddas bättre

Tidigare kunde installatörer installeras i alla rum i hemmet utan att det behövs brandskydd eller läckageskydd. Nu regleras reglerna.

- Om du vill installera en ny processor, t.ex. i köket, måste den skyddas mot läckage. Det vanligaste är att rörmokaren installerar en vattenstoppventil. Men om du byter ut en gammal varmvattenberedare, du läcker skydd, säger rörmokare mästare Terje Brodahl i Heat & Bad Martinsen & Brodahl. Han tror att de nya reglerna inte är strikta eftersom de tillåter att det finns tiotusentals oskydda korridorer i norska köksbänkar.

- Bäddarna är dolda bakom garderobsdörrarna och omges ofta av tvättmedel, plastpåsar och allas röra. Det kan därför ta lång tid innan du upptäcker läckage. Då kan golvet redan blötläggas med vatten. Ibland måste det slits upp och förändras, säger Terje Brodahl.

Många läckor

Bänkare i köksskåp är vanliga i bostadshus och bostadshus, främst på grund av rymdproblem i badrummet. Men många har också det i stugor och stugor.

- Varmvattenberedare har ersatts av tvättmaskin och torktumlare i badrummet, och varmvattenberedare i stället placerats i rum utan avlopp, oftast i köket, säger teknisk inspektör Torstein Bratgjerd i If P & C.

Benkeberederne är en källa till mycket stora och små vattenskador. Varje år finns det cirka 1200 vattenskador från varmvattenberedare som leder till försäkringsbetalningar, siffror från Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Siffrorna har inte minskat trots att många har försedd med läckageskydd under de senaste åren.

- Det kan indikera att det finns många gamla bänkar i drift. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt preparers som är över 20 år gamla. De bör bytas ut och vi rekommenderar husägare att genomföra årliga inspektioner av vattenvärmare, säger Torstein Bratgjerd.

Underestimerar

När bäraren byts ut får många rörmokare installera en vattenstoppventil. Sådana ventiler förhindrar läckage och är inte särskilt dyra.

- Ändå finns det alltför få som får sätta in en sådan ventil, förmodligen för att de underskattar risken för vattenskador, säger Terje Brodahl i Heat & Bad.

Det är fullt möjligt att installera vattenstoppventilen på befintliga vattenvärmare.

- I Norge är det sällsynt att dekorera köket som ett vått rum, vilket är fallet i många andra länder. I Sverige har det blivit vanligt med våtrumsbeläggningar och stäng av köket.

Han säger att det finns en ny teknisk lösning som gör det enkelt att stänga av vattnet när man lämnar hem.

- När du stänger av lamporna kan du stänga av en vattennyckel monterad vid utgångsdörren. Det är en lösning som jag tror kommer att bli vanlig i framtiden, säger Terje Brodahl i Varme & Bad.

Läs också:

Titta så smart! Det här badrummet har ett doldt tvättstuga

Familjen Ålesunds lugna gästrum har en hemlighet: I skåp och lådor finns ett fullblodigt tvättstuga! Här berättar ägaren om hur en ...

ADVERT

Mest populära