All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Förtydligar eldstad och skorsten för eldningssäsongen

Det värmer bra både för kropp och själ när träet sprakande och de gyllene lågor gör skillnaden i temperatur inuti och utanför ännu större. Nu i början av uppvärmningssäsongen finns det några saker du kan göra för att träet brinner både vackert och säkert.

Rent rör förhindrar att röret släcker

Det är inte bara sopmaskinens ansvar att ta hand om röret. Se till att du håller rökrören och rören rena, vilket förhindrar uppbyggnad av beläggning, vilket i sin tur kan orsaka brand. Detta görs enkelt med en sotavskiljare eller skorstensrengörare, som fungerar genom att utveckla en neutraliserande gas som attackerar sot och tjära.

- Ger du stapla din botemedel i början av eldningssäsongen, du garantera en ren röret innan den kalla allvar insättning och bränning är mer eller mindre kontinuerligt, tippar Inger Løvaas på Krefting, tillhandahåller produkter från Sotek.

Behandlingen kan upprepas flera gånger under säsongen om pipen används allmänt.

Soteks Soot Remover och Kemetyl Chimney Cleaner är exempel på bra hjälpare vid rengöring av rör.

Effektiv rengöring av glaset

Ser eldstaden ut så här? Om det finns en förbränd smuts från förra året kommer husmortellen med askan på vått papper att få problem med att träffa allt.

Om du har en öppen spis eller kamin med glasdörrar, förstör stämningen om åsynen av lågorna fångade av svart sot.

Äldre hemmafru tricks som aska på en våt pappershandduk eller ammoniak kan hjälpa till med måttlig sot, men bestämt bränd smuts måste med starkare fall. På färghandlaren hittar du mycket effektivare sotavlägsna än i mataffären. Här hittar du flera specialspecialiteter som är gjorda och sammansatta för att effektivt ta bort sot och tjäraföreningar.

De olika produkter på marknaden har något annorlunda metod, men har det gemensamt att de löser sot, så att den kan torkas av. Kemetyl Glass Cleaner, Soteks Glass Cleaner och Nitor Sotbort är exempel på bra och effektiva produkter du kan leta efter.

ADVERT

Mest populära