All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Praktiska och pigg - inte en motsägelse

- Färger och mönster ger rummet värme och en bra trevlig känsla, särskilt till norra rum eller rum där du går en hel del, som ibland eller rum i källaren, sade interiørkonsulentvirksomhet Ellen Skifjeld Lön Stad.

- Men du behöver inte använda många färger för att göra ett rum spännande - det handlar också om hur golvet läggs. Du kan använda gränsen eller flera diskreta färger ton i ton. Idag finns det också mönster mönster i vitt och svart som är vackra, säger hon.

Stora och obehagliga mönster passar bäst för mindre rum. Starka enfärgade beläggningar kan appliceras på något större ytor.

- Men då behöver golvet lite hjälp. Var noga med att hämta textilfärgen så att golvet inte kommer att vara så ensamt.

Gardiner och kuddar, eller bilderna på väggen, behöver inte vara i exakt samma färg, det går bra med ton.

Olika storlekar

Om du redan har en mönstrad handen - som en rutig soffa eller blommor gardiner - du kan fortfarande ha en rutig, randig eller blommig golv. Men då måste de två mönstren skilja sig åt i storlek.

- Om du har ett golv med stora blommor, välj gardiner med små blommor, förklarar Ellen.

Om du är i tvivel kan det vara lite dyrt att börja med ett mindre rum - det blir inte för dyrt att byta golv om det inte fungerade som förväntat. Yngre människor är ofta mer våldsamma och vågar experimentera mer än medelålders människor. Unga människor flyttar också oftare och ser inte en renovering som något som kommer att vara för evigt. De som är lite äldre kan vara försiktigare och kanske försöka först med ett mindre rum.

- Du kan börja med att belysa vardagsrummet eller tvättstugan i källaren, till exempel, säger Ellen.

Ta bort saker

Ett litet litet rum med stora mönster på golvet är inte heller mycket bra. Ett annat bra tips är inte att ha för mycket saker ovanpå den nya våningen.

"Om du har för mycket saker på golvet ser du det inte och tänker inte förändras, säger Ellen.

Typiska praktiska golvmaterial är vinyl, linoleum och gummi. Dessa material är slitstarka och slitstarka med lätt underhåll och rengöring. Men de är praktiska är inte detsamma som att vara tråkiga.

- Linoleum är ett retromaterial som blir mer populärt. Men det finns också ett lite dyrare golv än vinyl. Båda finns i många olika sorter och färger.

Gummi är dock för avancerad, så att säga.

- Gummi är väldigt trendigt och hig tec och är främst favoriserat av yngre urbana, säger Ellen.

Vinyl

Traditionellt har vinyl försökt efterlikna andra material som trä, sten och kakel.Numera är vinyl mer sannolikt att vara sig själv. Tarkett är en av de ledande tillverkarna av plastmatta för hem och kommersiellt bruk, och de har i insamlings kalla färger som tagits fram ett antal pigg och fräscha färger med ränder, torg och blommor, samt solid färg. Även för barnrum finns en samling lekfulla motiv med dinosaurier, fotbollar eller rosa färgade blommor.

Materialet är lämpligt för golv där du går och står mycket - som i köket eller i taget. Det är slitstarka golvbeläggningar som tål varmt vatten, slitage och dämpar också ljudflödet.

Vinyl finns i många prisklasser, från $ 100 per kvadrat och uppåt. En medelhänt person klarar att lägga vinylgolv i ett mindre rum, men det rekommenderas att använda proffs på större ytor där vinylen måste förseglas.

Linoleum

Linoleum är ett naturligt material som rekommenderas av Astma och Allergi Association. Det är ett slitstarkt golv som är lätt att underhålla och känns varmt att gå på. Det första linoleumgolvet gjordes redan 1863. Sedan dess har materialet utvecklats och nu finns det en mängd olika sorter och möjligheter.

Materialet används ofta i skolor, butiker, vårdinstitutioner och offentliga utrymmen. Men det är också väl lämpat hem, och är idealiskt för kök, sovrum och korridorer.

Forbo, som är ledande inom linoleum, har arton år framgångsrikt marknadsfört ett klicksystem med linoleum plattor på en kärna av hård träfiber. Det är enkelt klippt och med kakel av olika färger är det möjligt att skapa ett spännande golv med orkidéer, fält eller gränsar.

Linoleum är en reträttprodukt som är på väg tillbaka. Priset är 150 kr per kvadratmeter om du lägger till det själv.

Gummi

För dem med intresse för design, kanske gummi är något att tänka på. Gummigolv används ofta inom industrin där kraven på hållbarhet är höga. Men gummi kommer fler och fler bostäder - och om du vill ha en trendig industriella och högteknologiska touch till hallen eller köket, kan detta vara valet för dig.

Gummi är i princip ett naturmaterial, men golven är gjorda av ett syntetiskt gummi som är mycket slitstarkt och bekvämt att bära. Blanda andra Polyflor och Dalsouple som Kasthall har agenturen för Skandinavien, gör både platta gummigolv och golv med reliefer i många olika mönster - pastiller, blommor eller ränder. Ett coolt tips i köket är att använda samma gummimaterial på golvet och på väggen, i stället för plattor mellan bänken och väggskåp!

En gummigolvs struktur skiljer sig från vinyl, och färgerna är intensiva. Om du vill ha ett extra glansigt golv, behandla det med polska. Gummibolaget är antistatiskt, dämpar ljud, är mjukt och bekvämt att bära. Det är också ett mycket hållbart golv som passar bra i hall och kök.

Är du redo att lägga till ett vinylgolv på ett gummibolag? Materialet kommer både i rullar och som plattor, båda limmade ihop.Priset är cirka 400 kronor per kvadratmeter.

ADVERT

Mest populära