All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Praktisk och snygg - ingen motsättning

Många förknippar flamskyddsmedel tyger med något stel, syntetiska och lite pärlskimrande. Innan var det förmodligen lite sant, men inte nu längre. Idag finns "artificiella" och "syntetiska" droger som är så "naturlig", att man knappt kan tro det när man vet eller titta på dem. Dessutom har de egenskaper som överträffar naturliga fibrer med avseende på värme, värme och vatten. En av dessa är Trevira CS, som är en fiber av brandskyddande polyester. Genom nära samarbete med textilindustrin har Trevira ständigt förbättrat garnet, så det är mer och mer som naturfibrer.

Brandskyddande

-Florett, nästan som en slöja. Och det handlar om en blandning av tunn ull och siden, än vad som helst syntetiskt, säger Ann Kristin Guttormsen från INTAG.

Dessa tyger har utvecklats för publika miljöer som hotell, kontor, vårdinrättningar och andra som vill ha en extra säkerhet i händelse av brand. Men med de kvaliteter som finns i dag, de är också i högsta grad relevant för hushåll

- De flesta människor som tillräckligt med tid naturmaterial såsom linne, siden, ull och bomull, men det är nytt nu är att dessa syntetiska tyger både ser ut och känns som naturliga ämnen. Den lite stel och artificiell som många kanske förknippar med brandskydds textilier är borta, säger Ann Kristin Guttormsen av inredning hus Intag som dessa dagar roaming till arkitekter och inredare med en ny kollektion brandskyddsmedel från Sahco.

För den praktiska

håller hon metallen i blomkvaliteter, nästan som slöja, upp till ljuset. I samma samling finns tyngre gardiner, i flera tygtekniker och färger samt olika möbelkvaliteter. Hon får kunderna att känna och känna sig när de pratar om färger, mönster och mjuka tyger med bra fall. Och tekniska egenskaper finns där i full monn, utan att det förefaller. Materialet är inte brandfarligt. Det bleknar inte i solljus och därför behöver gardiner inte. Tyget kan tvättas, många i maskinen och hängde upp rakt. "En egenskap som appellerar till många snygga nordmän", säger Annette Bolme, som är Ann Kristins kollega.

Textilier finns i många olika mönster och färger.

ADVERT

Mest populära