All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Möjlig att måla ut i höst

Några somrar regn och andra är soliga och varma. I år har vi haft en exceptionellt lång och varm sommar, utmärkt för strandliv, avkoppling och simning, men dåligt lämpad för utomhusmålning.

Förutom att färgen blir överhettad har färgen nästan torkat innan den ligger utanför intervallet.

Den goda nyheten är att det fortfarande inte är för sent!

- Du kan göra en hel del under en helg med fint väder, särskilt om du redan har färgen hemma, säger Mentz Holmen på Askim & Mysen Pipes avd Färger och inredning..

Genom att måla arbete i höst är dock vissa försiktighetsåtgärder viktigare än annars: mäta fukt, avsluta en del arbete tidigt på dagen och hoppas att det inte börjar regna tills färgen är torr.

- Det viktigaste är att slutföra i tid på kvällen, säger han.

Undvik kvällsarbete

Vattentäta färger torkar snabbt och är extremt slitstarka.

På höstnätter och morgnar är dagg ett vanligt fenomen. Torka på en fuktig eller halvtorkad färg kommer att orsaka mattsköldar, så kallad daggmatta.

- varför ska du måla tidigt på dagen, och avsluta arbetet i tid för färgen tid att bli väl läder torr, och lite till, innan daggen kommer, säger han.

Den tid en färg använder för att torka anges på rutan eller i faktabladet som följer med produkten.

För dem som måste använda eftermiddagen rekommenderas vattentäta akrylprodukter. Moderna akrylfärger och fernissor kan vara tillräckligt torr för ett par timmar, medan en traditionell oljefärg, tjära bets eller oljefläck tar lång tid att torka på väggen.

- Akrylfärgen torkar snabbt, så du får mer tid att måla. Dessutom är de miljövänliga och överlägsen när det gäller hållbarhet för färg, glans och färgfilm, säger Holmen.

Måla på torrt trä

Se till att träet är torrt med en fuktmätare.

Fuktmätaren är en måste-ha-produkt - speciellt vid målning på hösten. Med en fuktmätare kan du kontrollera att träet är torrt nog innan du börjar. Att göra så orsakar obehagliga överraskningar som kan orsaka förorenad fukt.

Förbandets relativa fuktighet bör inte överstiga 15-18 procent. Mät på flera ställen, helst på de mest fuktiga delarna av väggen runt fönster, vid ändväggen och de minst soliga väggarna för att få ett rättvist resultat.

- Det finns ingen fukt i träet, men med en vattentät produkt är det inte en komplett kris om ytan inte är torr när du börjar. Färgen innehåller själva vattnet, och det kom lite dagg på ytan på morgonen, kan du bötfälla måla över det, om det är torrt inne, säger Holmen.

Kontrollera temperaturen

Vattentäta färger och strålar ska inte användas när det är kallare än 5 grader ute.Här är de oljebaserade produkterna dock lite mer flexibla, eftersom fler av dessa kan användas även när graderbunken böjer under noll. Men kom ihåg att färgen kan bli lite tjock och tung att arbeta i kylan, och du kommer att vara kall för dina fingrar.

- När det gäller oljemålningar, fryser målaren ofta färgen under lång tid, säger Mentz Holmen.

Den längre torkningstiden ökar risken för dammning, och du måste sluta tidigare på kvällen än att använda akrylprodukter. Risk för färgning eller målning på frusna ytor är att den naturliga fukten i materialet är frusen också. När det här vattnet i beklädnaden tänder, kommer du att få flassing. Den stora fördelen med oljeprodukterna är att lådorna faktiskt kan lagras i stugan eller i garaget under vintern.

Kontrollera väderprognosen

Att måla i regnigt väder går dåligt. Färsk färg som utsätts för regnvatten får dåliga sköldar, och en vattenfärgad färg kan i värsta fall tömma väggen.

Behöver du fortfarande måla när det är säkert för regn, kan du skydda väggen genom att hänga ett presenning på utsidan eller ner från taket om det ligger lite utanför väggen. Det är dock bäst att följa väderprognosen och välja en dag med väder och goda temperaturer för fallmålningsarbetet.

- Vädret ska åtminstone vara varmt medan färgen torkar. Det är inte lika farligt om det regnar när färgen är knäckt för att bli torr, "avslutar Mentz Holmen.

ADVERT

Mest populära