All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Populär gasspis

"Vi står klart inför ett genombrott när det gäller bostadsgas i Norge. Utomlands har denna trend varit uppenbar i flera år redan, säger projektledare Svein Sanne i ugnsproducenten Jøtul.

- 50 procent av vår försäljning i USA och England är gas spis, medan den totala marknaden för gas spis i Norge ständigt ökar. Den här siffran går snabbt uppåt, säger Sanne.

Gaspanna populär i nya byggnader

I många av de största bostadsprojekten i landet installeras nu gasspis. Vissa projekt tar också emot gas som huvud energikälla.

- Nästan 70 procent av de 500 nya bostäder vi genomför årliga utrustat med gas, säger ingenjör Ola Thorsnes i Selvaagbygg AS.

Block Watne lägger också till gas till infrastrukturen i de flesta av sina nya projekt. I Skanska Bolig varierar användningen av gas från land till land.

- Vi har förmodligen kommit längst i Rogaland, där andelen är cirka 50 procent. Men användningen av gas ökar, och trenden kommer sannolikt att öka, säger Einar Vevatne, regionchef i Skanska Bolig.

Läs också:

Med denna hemrobot behöver du inte tvätta fönstren själv.

Med en fönsterrengöringsrobot slipper du av det tråkiga fönstret.

Gaspejs blir alltmer populär. Foto: Nippon

förutsäger brant utveckling

Antalet gasanslutningar kommer också att öka nästa år, tror VD Svein H. Simonsen i Tolcon AS. Företaget är en av de största leverantörerna av komponenter för bostäder gas i Norge,

- Under de kommande åren kommer vi att se en brant ökning av antalet bostäder som använder gas som energikälla, säger Simonsen.

Utveckling av stora bostadsområden utgör det största antalet gasanslutningar, men nya hus med egen bensintank ökar också.

- I gamla hus med oljevärmesystem är det också relativt lätt att byta till gas. I bostäder med el som huvudsaklig energikälla är den mest relevanta att eftermontera gas spis, och möjligen kök gas och terrassvärmare, säger Simonsen.

Läs också:

Hitta rätt eldstad

En eldstad är inte längre vad det var. Nu är det designen som bestämmer vilken modell vi tar hem.

ADVERT

Mest populära