All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Populärt att vara korka

Visa mig ditt golv och jag ska berätta för vem du är. Eller?

- Hehe. Det är nog inte lätt. Men det här golvet ger elegans, särskiljningsförmåga och personlighet till huset, det är ingen tvekan, säger Siv Senneset. Den 39-årige från Bergen är en utbildad inredningsarkitekt och arkitekt. Hon är också president för NIL (norska inredningsdesigners och möbeldesigners Association). Varje dag jobbar hon med JM Norge med större bostadsprojekt. Hon har också lång erfarenhet från projektmarknaden.

- Människor är alltmer medvetna om vilken typ av golv de vill ha. De får inspiration genom bloggar, tidningar och tv-program.

Cork är tillbaka

En trend som, enligt Siv är i full fart tillbaka är kork. Golv gjord av bark på korkträdet. Dessa är golv som brändes på 70-talet.

- Korkgolv har tydligt fått sin renässans. Kork i kakelformat ger en speciell smalhet i rummet. Moderna korkgolv tolererar också tunga belastningar och ger en naturlig isolerande effekt. Dessutom är korkgolv miljövänlig och hållbar. Det är sättet vi vill ha ett golv för länge, säger hon.

Den erfarna arkitekten säger att många säger att de vill prova nya saker, men slutar välja säkra och traditionella lösningar.

Kork golv, som hade sin ålderdom på 70-talet, är nu tillbaka i sin helhet.

Säker med trä

Parkett står fortfarande högst upp på Norrlands önskelista.

Trägolvet är högst i kurser i norska vardagsrum. Exklusiv och bred 1-sats matta har drabbat norska folks själ. Ju bredare desto bättre. Frågan är vilken typ av färger som passar bäst.

- I ett vardagsrum utan mycket ljus skulle jag rekommendera ljusgolv. Ljusgolv ger ett elegant och exklusivt uttryck, både ljusa färgtoner och mörkare kontrastfärger. I ett vardagsrum med många glasytor och mycket ljus skulle jag välja mörka golv. Kom ihåg att du också kan måla golvet. Högglansfärg är väldigt populär nu, säger Siv.

Tiles i alla former

Historiska kakel eller kakel som i olika former och former är en trend som växer.

Plattorna förra. Vi älskar kakel. Särskilt i köket, i badrummet och på korridoren. Kakel med historiska mönster, smycken och färger kom på marknaden för några år sedan och har stannat bra. Siv tror att vi borde ta plattorna på en mer spektakulär nivå.

- Den hetaste nu är att ha brickor av olika storlekar och former, sätta ihop på ett okonventionellt sätt. Välj kakel med många kanter, stora och små. Visst i olika färger och mönster. Tiderna när det bara såldes kakel i grå färg är över. Nu får man använda skarpa färger, pasteller eller guld, säger hon.

Leksaker med färger

I hemmet av Sivs sovrum är mattor med golv. Det beror på att mattor är bekväma att gå på.Matta golv är också en effektiv dammsamlare.

- Välj bifogade filtar som ser hårt ut. Antingen i ull eller syntetiskt material. De syntetiska mattorna är lättare att hålla rena, säger hon.

En mattan golv är en effektiv dammsamlare.

Vilka färger som berörs är Jills tips att välja mattor i blå toner som lutar mot grönt och turkos. Eller pastell.

- Det här är färger som gör dig lugn i kropp och själ, säger hon.

Siv tror att folk traditionellt har varit bra på att välja färger på lösa föremål som lätt kan bytas ut i rummet.

- Nu vågar fler människor använda färger på fasta armaturer. Det finns en tydlig trend att människor väljer färger på sina golv. Särskilt sovrum, barnrum, kök och ingångar drar nytta av en liten färg, säger hon.

ADVERT

Mest populära