All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hälsa

Pollen: Du kan göra detta hemma

De av oss som reagerar på hassel och al är redan på god väg med allergisäsongen, medan vi också närma sig björkpollensäsongen med stormsteg. Om du är mycket störd kan de vara så irriterande, annars ljusa och trevliga vårmånader.

- Det viktigaste är att rengöra extra noggrant och ofta under denna period. Pollen klibbar ytor och kläder och kommer därför in i våra hem. Det återstår mycket pollen i huset kommer det att röra upp när vi går in, berättar Anna Bistrup, hälsovetenskap rådgivare på Svenska Astma och Allergiförbundet.

Ett bra råd är inte att ta med ytterkläder i huset, men häng det alltid om möjligt. En snabb tvättning av händer och ansikte när du kommer hem är också användbart.

- Dusch eller skölj håret innan du lägger dig så att du inte drar så mycket pollen i sängen. Det är också viktigt att byta pussväskor oftare än annars, rådes Bistrup.

Varmare kvällar

Med våren kommer ljusare och varmare nätter, och frisk luft i hemmet är viktigt för inomhusklimatet. Men för allergiker är det viktigt att inte lufta dagens varmaste. Pollen nivåerna klockan klockan tio på morgonen. Anna Bistrup, NAAF

- Ska du luften ska det ske sent på natten eller natten. Många väljer att köpa pollen som låter dig få fönstret öppet utan att behöva få pollen, säger Bistrup.

Du kan köpa ett sådant pollenpaket på ett apotek.

Har du en hund, katt eller annat husdjur kanske du vill ha en "djurfri zon" i sovrummen. Var noga med att borsta djuren så gott som möjligt när de går in.

Om du har allergier är det rekommenderat att använda kemiska rengöringsmetoder och använda minst möjliga rengöringsmedel i sprutform.

Kom ihåg att torka damm regelbundet och tvätta regelbundet på platser där pollenstoft samlar ofta, som i fönsterbrädan.

- Berätta också för arbetsgivaren om du är mycket besviken. Och gå till doktorn! Det finns goda hjälpmedel för allergi. Om du inte kommer i tunnland nässprayer kan ögondroppar och antihistaminer vara att allergi vaccinering kan vara för dig, säger Bistrup i NAAF.

Utomhus

Om du har en trädgård som kräver lite vårarbete kan det finnas möjlighet att köpa en pollenmask. Flera människor väljer också att bära sådana masker om de kommer att träna eller stanna utomhus länge.

NAAF rekommenderar allergiker att undvika att träna utomhus under de värsta perioderna.

Om du är allergisk mot björkpollen och har en björk med massor hängen precis utanför sovrumsfönstret kanske du vill överväga om trädet ska få stå eller inte.

- Vissa tycker att det är bra att ta bort träd som ligger nära hemmet, även om det kan vara ledsen att ta bort vackra träd. Om du planerar och landar en trädgård kan du börja med att undersöka vilka grödor som är allergifria, säger Bistrup, NAAF.

Är gräset som stör störningar och näsan, försök få någon annan att göra gräsklipparen för dig. Om du stannar kvar ett tag medan klippningen pågår kommer du att kunna undvika obehag. Undvik också att klippa gräsmattan omedelbart efter det det har regnat. Efter regn kan de vattenlösliga allergenerna i pollenkärnorna förångas till luften av solvärme och utlösningsreaktioner.

- Det finns några åtgärder du kan göra, men det viktigaste är att du tar mediciner. Följ meddelandet och börja med läkemedel minst en vecka innan spridningen börjar, bistrup bistrup.

ADVERT

Mest populära